Elhunyt Valerij Poljakov

Lázok Zsanett | 18 napja - FRISSÍTVE: 2022. szeptember 21., szerda 13:35

A Roszkoszmosz sajnálattal jelentette ma be, hogy a Szovjetunió hőse, Oroszország hőse, a Szovjetunió pilóta-kozmonautája, a leghosszabb űrrepülés világrekordjának tulajdonosa, Valerij Poljakov elhunyt.

437 napig élt és dolgozott a Mir orbitális állomáson, ami abszolút rekordnak számít az egy repülésen belüli űrben tartózkodás időtartamát tekintve. A rekordernek összesen 2 űrexpedíciója volt, ami összesítve 678 nap 16 óra és 32 perc. Kutatásai segítettek bebizonyítani, hogy az emberi test készen áll a repülésre nemcsak a Föld közeli pályára, hanem a mélyűrbe is. Borisz Jegorov után ő volt a második orvos, aki a világűrben végezhetett orvosi kutatásokat. 1972. március 22-től részesült űrhajóskiképzésben, majd több éves szolgálat után, 1995-ben elbúcsúzott az űrhajós testülettől. De soha nem szakadt el az űrhajózástól, Moszkvában miniszteri biztosként ellenőrizte az űrhajósok orvosi felkészítését, segítette az űrhajósok kiválasztását, és részt vett a kiképzések munkálataiban, továbbá az új típusú űrkutatási programok nemzetközi kapcsolataiért felelt. Valerij Poljakov halála óriási veszteség az egész rakéta- és űripar számára, nyugodjék békében.

Valerij Vlagyimirovics Poljakov (1942-2022).

1995. március 22-én tért vissza Valerij Poljakov a Mir űrállomásról a Szojuz TM-20 fedélzetén. Poljakov űrutazása 437 nap és 18 óráig tartott, amivel a mai napig tartja a leghosszabb, egybefüggő űrutazás rekordját. A rendszeres testmozgásnak hála bebizonyosodott, hogy az ember hosszú hónapokig is képes elviselni a súlytanságot, Poljakov kondícióját jól jelezte, hogy leszállás után a saját lábán ment az őt szállító járműhöz.Elkötelezettek vagyunk, hogy tevékenységünk reklámoktól mentes maradjon és kizárólag közösségi finanszírozásból működhessünk. Ha tetszik a munkánk, akkor azt kifejezheted egy megosztással, illetve ha van módod, anyagilag is hozzájárulhatsz az oldal működéséhez, ezt a "Támogatás" gomb megnyomásával teheted meg."Elhunyt Valerij Poljakov" bejegyzés hozzászólásai (0 db)

Jelenleg még senki nem szólt hozzá a témához! Légy Te az első!

Hozzászólás írása +