Elindult a DART űrszonda

Bonczók Zoltán | 8 napja - FRISSÍTVE: 2021. november 26., péntek 16:53

Magyar idő szerint ma reggel 07:20-kor elindult a NASA első bolygóvédelmi tesztküldetése, a DART (Double Asteroid Redirection Test, azaz Kettős Aszteroida-Eltérítő Teszt). A misszió célja, hogy nekiütköztessék az űrszondát a Didymos B aszteroidának, hogy annak következtében megváltozzon az objektum keringési pályája.

Az indítás pillanata

Fotó: NASA

Az 500 kg tömegű DART űrszonda felépítése rendkívül egyszerű, tudományos eszközöket egy napszenzoron, egy csillagkövető rendszeren és egy navigációs kamerán kívül nem tartalmaz. Az energiaellátásért két ROSA (Roll Out Solar Array) napelemtábla felel, ezek 3,5 kW energiát termelnek. Érdekesség, hogy a Nemzetközi Űrállomás új napelemei (iROSA) is ugyanezt a technológiát használják. Az űreszköz meghajtásáért a NASA NEXT xenon meghajtású ionhajtóműve felel. Az űrszondával utazik az Olasz Űrügynökség (ASI) LICIACube kisműholdja is, ami a becsapódás előtt válik le az űrszondáról, hogy képeket készítsen a becsapódásról. Az űrszonda 2022 októberében érkezik meg az aszteroidarendszerbe és hajtja végre az eltérítést.

Emelkedik a Falcon-9 a DART űrszondával

Fotó: NASA

A startra az USA nyugati partján lévő Vandenberg Űrhaderőbázis 4E indítóállásáról került sor, a SpaceX egy Falcon-9 rakétájával. A küldetésen használt első fokozatnak (B1063) ez volt a 3. indítása, és ezúttal is sikeresen tért vissza a kaliforniai partoktól 620 kilométerre állomásozó "Of Course I Still Love You" drónhajóra. Ez volt a SpaceX első bolygóközi missziója, illetve az idei 26. (rekordnak számító!) rakétaindítása.

A küldetésről további részleteket az űrszondákról szóló cikksorozatunknak a DART-ot bemutató részében, illetve a küldetés előzetesében találhattok.

Az űrszonda a második fokozatról való leválás utánElkötelezettek vagyunk, hogy tevékenységünk reklámoktól mentes maradjon és kizárólag közösségi finanszírozásból működhessünk. Ha tetszik a munkánk, akkor azt kifejezheted egy megosztással, illetve ha van módod, anyagilag is hozzájárulhatsz az oldal működéséhez, ezt a "Támogatás" gomb megnyomásával teheted meg."Elindult a DART űrszonda" bejegyzés hozzászólásai (0 db)

Jelenleg még senki nem szólt hozzá a témához! Légy Te az első!

Hozzászólás írása +