Elindult a Starlink-18 küldetés, újabb 60 darab műhold állt pályára

Tamási Dávid | 2021. február 4., csütörtök 10:08 - FRISSÍTVE: 2021. április 11., vasárnap 16:10

A SpaceX pedig ismét megdöntötte saját korábbi rekordját.

A napokban ugyanis úgy döntöttek, hogy a korábban kijelölt B1059.7 helyett a B1060.4 első fokozatot indítják ezen a küldetésen, ennek okát azonban nem közölték. Ez viszont azt jelentette, hogy mindössze 27 napos ún. "turnaround", tehát újbóli felkészítési periódus telt el az előző indítás (azaz a január 8-i Turksat-5A misszió) óta, ami a korábbi 38 napos rekordot adta át a múltnak.

Az elmúlt napokban több halasztás is történt mind a Starlink-17, mind a ma indított Starlink-18 küldetés en, és végül úgy alakult, hogy a 18-as küldetés indulhatott ma, a 17-es pedig holnap magyar idő szerint délelőtt 11:36-kor startol el jelen állás szerint.

Kép

Balra elöl a Falcon-9 B1060 az LC-40-es indítóálláson, jobbra a háttérben pedig a B1049 számú hordozórakéta várakozik az LC-39A inditóálláson

Forrás: SpaceX


Kép

Fotó: Julia Bergeron


A rakéta a tervezett időben, minden gond nélkül hagyta el az LC-40 indítóállást. A szokásos módon az indítás után 1 perccel máris hangsebesség felett emelkedett a Falcon-9, majd nem sokkal ezután a legnagyobb aerodinamikai erőhatásokat jelentő Max-Q légköri réteget (Max-Q) is rendben elhagyta a rakéta. T+2:35-nél leállt a kilenc darab Merlin-1D hajtómű (MECO - Main Engine Cut off), majd T+2:42-nél megtörtént az első és második fokozat szétválása, és a második fokozat 1 darab Merlin-1D MVac hajtóműve gyorsította tovább a rakétát és rakományát. Az első fokozat ezután megkezdte a visszatérést a floridai partoktól kb. 634 km-re várakozó Of Course I Still Love You drónhajó felé. T+6:26-nál a légkörbe történő visszatéréskor fékező manőverként ismét beindult három Merlin, majd a légellenállás vette át a további szerepet, hogy végül a Falcon-9 eléggé lelassuljon, és a landolási hajtóműgyújtást követően tökéletes leszállást hajtson végre. Mint Elon Musk maga is megerősítette, nehéz időjárási körülményekkel kellett megbírkóznia a rakétának az erős hullámok és a nagy szél miatt.

Kép

"Bulls eye", azaz telitalálat - A Falcon-9 B1060 ötödjére is sikeres felszállást és visszatérést hajtott végre

Forrás: SpaceX


Ezután egy közel egy órás ún. coast-phase, azaz keringési időszak következett, és végül T+1:05:56-kor sikeresen levált a 60 darab Starlink műhold a második fokozatról. A következő napokban és hetekben a szatelitek saját ion hajtóműveik segítségével érik el majd a kijelölt pályát, a második fokozat pedig a légkörbe való visszatérés során elég.


Kép

Forrás: Elon Musk


Elkötelezettek vagyunk, hogy tevékenységünk reklámoktól mentes maradjon és kizárólag közösségi finanszírozásból működhessünk. Ha tetszik a munkánk, akkor azt kifejezheted egy megosztással, illetve ha van módod, anyagilag is hozzájárulhatsz az oldal működéséhez, ezt a "Támogatás" gomb megnyomásával teheted meg."Elindult a Starlink-18 küldetés, újabb 60 darab műhold állt pályára" bejegyzés hozzászólásai (0 db)

Jelenleg még senki nem szólt hozzá a témához! Légy Te az első!

Hozzászólás írása +