Elindult a Szojuz MSz-22

Lázok Zsanett | 16 napja - FRISSÍTVE: 2022. szeptember 23., péntek 9:58

Magyar idő szerint 15:54-kor elindult a bajkonuri űrközpont 31/6 számú startállásáról a Szojuz-2.1a hordozórakéta, fedélzetén a Szojuz-MSz-22 személyzetével.

Az indítás rendben zajlott, az MSz-22 sikeresen Föld körüli pályára állt. Az űrhajó és a Nemzetközi Űrállomás kölcsönös helyzetének lehetővé kell tennie előbbi számára, hogy három és fél órás találkozási profilt hajtson végre az állomással, ahol az orosz szegmens részét képező Raszvet modulra fog kikötni automata üzemmódban. A háromtagú személyzet, melyet két orosz és egy amerikai űrhajós alkot az orosz-amerikai csere-megállapodásnak köszönhetően, az Expedíció-68 legénységéhez csatlakozik, magyar idő szerint 19:11-kor. Az űrhajó és az állomás közötti zsilipnyílás a tervek szerint magyar idő szerint 21:45 körül nyílik ki, amikor is az űrhajósok üdvözölhetik egymást.

A Szojuz MSz-22 legénységének érkezésével az állomás létszászáma átmenetileg 7-ről 10 főre növekszik. A legénység várhatóan körülbelül hat hónapig lesz az állomáson, egészen 2023. március 28-ig.

A dokkolást a Roszkoszmosz Youtube csatornáján lehet élőben megtekinteni.

Frissítés!

Magyar idő szerint 19:06-kor a Szojuz MSz-22 űrhajó (másnéven K. E. Ciolkovszkij) sikeresen dokkolt a Nemzetközi Űrállomás orosz szegmensének Raszvet moduljával. Már csak a zsilipnyitás maradt hátra ami a NASA Youtube csatornáján tudtok megtekinteni.

Frissítés!

Magyar idő szerint 21:34-kor nyitották ki a zsilipnyílást. Így jelenleg 10 fő tartózkodik a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén.

Az elemelkedés pillanata. Forrás: NASA


Elkötelezettek vagyunk, hogy tevékenységünk reklámoktól mentes maradjon és kizárólag közösségi finanszírozásból működhessünk. Ha tetszik a munkánk, akkor azt kifejezheted egy megosztással, illetve ha van módod, anyagilag is hozzájárulhatsz az oldal működéséhez, ezt a "Támogatás" gomb megnyomásával teheted meg."Elindult a Szojuz MSz-22" bejegyzés hozzászólásai (0 db)

Jelenleg még senki nem szólt hozzá a témához! Légy Te az első!

Hozzászólás írása +