Elkészült az Európai Szervizmodul az Artemis-II küldetéshez

Oláh Tamás | 14 napja - FRISSÍTVE: 2021. október 14., csütörtök 20:02

Bár még az első SLS sem hajtotta végre tesztrepülését az Artemis-I keretében, már javában zajlanak a második küldetés előkészületei. Az ESA (Európai Űrügynökség) elkészült azzal az Európai Szervizmodullal (ESM-2), melyet majd az első emberes misszió, az Artemis-II keretében fognak használni.

Az ESM-2, azaz a másodikként elkészült szervizmodul szerelés alatt. Forrás: ESA

A szervizmodul fontos része az Orion űrhajónak: felelős a megfelelő hőszabályozásért, energiaellátásért, valamint vizet és oxigént biztosít az űrhajósoknak. Az ESA az Airbust bízta meg a szervizmodul gyártásával, melynek alkatrészei Európa 10 különböző országából érkeztek. Első körben az Európai Űrügynökség 6 db-ot gyárt az Artemis-programhoz, és jelenleg is folyamatban vannak tárgyalások további 2 db elkészítéséről.

Érdekesség, hogy az ESM-2-nek a főhajtóműve az a teljesen felújított AJ-10-190 típusú Orbital Maneuvering System (OMS, az orbiterek Föld körüli pályán történő manőverezéséhez használt rendszer) lesz, amit egykor az Atlantis űrsiklóban használtak.

Az elkészült elemet egy Antonov segítségével Németországból Amerikába szállítják, ahol majd az Orion kapszulához illesztik.


Az ESM-2 berakodása az Antonov repülőgépbe. Forrás: ESA


Elkötelezettek vagyunk, hogy tevékenységünk reklámoktól mentes maradjon és kizárólag közösségi finanszírozásból működhessünk. Ha tetszik a munkánk, akkor azt kifejezheted egy megosztással, illetve ha van módod, anyagilag is hozzájárulhatsz az oldal működéséhez, ezt a "Támogatás" gomb megnyomásával teheted meg."Elkészült az Európai Szervizmodul az Artemis-II küldetéshez" bejegyzés hozzászólásai (0 db)

Jelenleg még senki nem szólt hozzá a témához! Légy Te az első!

Hozzászólás írása +