Emléktáblát helyeztek el a Juice űrszondán

Séra Gábor | 8 napja

Avatási ünnepségre került sor az Airbus székhelyén, melynek keretén belül elhelyeztek egy emléktáblát az ESA Juice űrszondáján, amellyel Galileo Galilei olasz csillagász előtt kívántak tisztelegni. Ő volt az, aki 1610 januárjában elsőként pillantotta meg távcsővel a Jupitert és négy legnagyobb holdját. Megfigyelése, miszerint a holdak éjszakáról éjszakára változtatják helyzetüket, megdöntötte azt a sokáig uralkodó elképzelést, hogy minden a Föld körül forog.

Az űreszközzel kapcsolatos tesztek nemrégiben fejeződtek be, így elindulhat a franciaországi Toulouse-ból az indítás helyszínére, hogy ott várja az áprilisban tervezett startját. Az említett emléktáblát a végső előkészületek részeként helyezték fel a Juice-ra, melyet január 20-án lepleztek le az említett városban. A táblán Galileo Galilei első Jupiter- és holdmegfigyeléseinek képei láthatók a Sidereus Nuncius egy példányából, mely egyike annak az első 550 példánynak, amelyet 1610-ben Velencében nyomtattak, és amit az Astronomical and Copernican Museum könyvtárában őriznek. A felrögzített emléktáblát egy darab többrétegű szigetelőanyagra (MLI - multi-layered insulation) nyomtatták, amelyet gyakran alkalmaznak olyan űreszközökön, mint például a Juice. A tábla ennek következtében olvad bele a "környezetébe".

Forrás: ESA

Az elmúlt hetekben három fontos mérföldkő került lezárásra az űrszondával kapcsolatban. Decemberben elvégezték az utolsó termikus vákuumtesztet, amely annak megerősítéséhez szükséges, hogy a Juice készen áll az űrben uralkodó hőmérsékleti viszonyokra. A múlt héten egy utolsó "rendszerhitelesítési teszt" alkalmával szimulálták a start utáni első tevékenységeket a repülési szoftver végleges verziójával együtt. Végül a január 18-i legkritikusabb esemény, a minősítési és átvételi felülvizsgálat következett, mely megerősítette, hogy készen állnak az indítás előkészületeinek folytatására. A Juice mint említettük, a tervek szerint idén áprilisban fog elindulni csillagközi útjára egy Ariane-5 hordozórakéta rakterében.Elkötelezettek vagyunk, hogy tevékenységünk reklámoktól mentes maradjon és kizárólag közösségi finanszírozásból működhessünk. Ha tetszik a munkánk, akkor azt kifejezheted egy megosztással, illetve ha van módod, anyagilag is hozzájárulhatsz az oldal működéséhez, ezt a "Támogatás" gomb megnyomásával teheted meg."Emléktáblát helyeztek el a Juice űrszondán" bejegyzés hozzászólásai (0 db)

Jelenleg még senki nem szólt hozzá a témához! Légy Te az első!

Hozzászólás írása +