Európa is űrszondát küld a Vénuszhoz

Bonczók Zoltán | 12 napja - FRISSÍTVE: 2021. június 11., péntek 16:20

Az Európai Űrügynökség (ESA) ma bejelentette, hogy egy új űrszondát indítanak a Vénuszhoz a 2030-as évek elején. A küldetés neve EnVision, és arra keresi majd a választ, hogy miért fejlődött teljesen máshogy a bolygó a Földhöz képest. Az EnVision az ESA "Cosmic Vision" nevű programjának "Medium class", vagyis közepes kategóriájú űrszondája lesz - a besorolás a programban a költségvetésre vonatkozik, ami ebben az esetben max. 500 millió euró.

Az EnVision egy keringőegységből áll majd, és többfajta tudományos eszközzel lesz felszerelve: például egy radaros letérképezővel, egy spektrométerrel a légkör vizsgálatára, egy rádiótudományos kísérlettel pedig a bolygó belső szerkezetét és gravitációs mezejét fogja megvizsgálni. A műszereket több ország biztosítja majd, a radart például a NASA adja a küldetéshez.

A tavalyi orosz Venyera-D után pár nappal ezelőtt a NASA is két új küldetést jelentett be a Vénuszhoz: a DAVINCI+ és VERITAS missziókat. Ezekkel együtt így már 4 küldetés indul 2030 körül a Föld legközelebbi szomszédjához. Kutatók tavaly bukkantak foszfin nyomaira a Vénusz légkörében, így érthető a megnövekedett érdeklődés bolygó iránt.

Az EnVision


"Európa is űrszondát küld a Vénuszhoz" bejegyzés hozzászólásai (0 db)

Jelenleg még senki nem szólt hozzá a témához! Légy Te az első!

Hozzászólás írása +