Európai és kínai rakétaindítás is volt az elmúlt éjjel

Tamási Dávid | 9 napja

Tegnap késő este elindult az idei első Ariane-5 rakéta, amiből ezen kívül már csak négy fog indulni, mielőtt átveszi helyét az Arianespace következő nehézrakétája, az Ariane-6. A 2005 óta üzemelő legújabb, ECA+ változat szállította a világűrbe legutóbbi küldetése alkalmával a James Webb űrtávcsövet is teljes sikerrel. Az európai hordozó ezúttal a maláj MEASAT-3D és az indiai GSAT-24 internet-és műsorszóró műholdakat juttatta geostacionárius átviteli pályára. Az indításra a Francia Guyana területén található Guyana Űrközpontból került sor, amit mi is élőben közvetítettünk Youtube-csatornánkon. 40 perces indítási ablak állt rendelkezésre 23:03 és 23:43 között, és a visszaszámlálást meg is kellett egyszer szakítani a földi kiszolgálórendszerben felfedezett anomália miatt. A kb. háromnegyed órás szünet után végül az előre megjelölt időhatáron túl, 23:50-kor elhagyta a rakéta a startállást. Ezt követően már minden az előírtaknak megfelelően zajlott, és 25 perc emelkedés és gyorsítás után egy 250x35786 km-es átviteli pályára állt a két nagyméretű műhold, így az Arianespace újabb külföldi megrendelők számára hajtott végre sikeres felbocsátást.

Fotó: Arianespace

A másik éjjeli indítást Kína hajtotta végre ma 4:22-kor, melynek keretében egy Hosszú Menetelés-2D juttatott három darab Jaokan-35 műholdat a Hszicsang Űrközpontból alacsony Föld körüli pályára. A rakétát ezúttal is egy hosszabb, 13,4 méter hosszú áramvonalazó raktérborítással látták el, csakúgy, mint az előző műhold-trió felbocsátásánál tavaly. Akkor a Jaokan 35-A/B/C, most pedig a D/E/F jelű szatellitek álltak pályára.

Fotó: CNSA

Elkötelezettek vagyunk, hogy tevékenységünk reklámoktól mentes maradjon és kizárólag közösségi finanszírozásból működhessünk. Ha tetszik a munkánk, akkor azt kifejezheted egy megosztással, illetve ha van módod, anyagilag is hozzájárulhatsz az oldal működéséhez, ezt a "Támogatás" gomb megnyomásával teheted meg."Európai és kínai rakétaindítás is volt az elmúlt éjjel" bejegyzés hozzászólásai (0 db)

Jelenleg még senki nem szólt hozzá a témához! Légy Te az első!

Hozzászólás írása +