Felhagynak a Lucy űrszonda napelemének rögzítési kísérletével

Séra Gábor | 8 napja - FRISSÍTVE: 2023. január 25., szerda 13:13

A Lucy csapata úgy döntött, hogy felfüggesztik a további telepítési kísérleteket az űrszonda nem megfelelően reteszelődött napelemével összefüggésben. Elhatározásuk abból ered, miszerint a napelemtábla jelenlegi állapota elfogadható kockázati szintet jelent, és a további, ilyen jellegű tevékenységek vélhetően nem járnának előnyökkel, emellett a 2022. december 13-án tett kísérletük is csak kis mértékű változást eredményezett a napelempanel mozgásában. A földi tesztek ráadásul azt mutatták, hogy a rögzítési próbák akkor voltak a legeredményesebbek, amikor az űreszköz a Naphoz közelebb volt. Mivel a szonda jelenleg 197 millió kilométerre van központi csillagunktól és 35 000 km/h sebességgel távolodik, a csapat nem számít arra, hogy a további telepítési kísérletek a jelenlegi körülmények között hasznosak lennének.

Az űreszköz adatai alapján, valamint mérnöki modellek segítségével a csapat arra a következtetésre jutott, hogy a napelemtábla több mint 98%-ban ki van bontva, és elég erős ahhoz, hogy ellenálljon a Lucy 12 éves küldetése során jelentkező negatív hatásoknak. A napelem stabilitásával kapcsolatban további megerősítést jelentett a szonda 2022. október 16-án teljesített Föld melletti elrepülése is, mely a jelenlegi naptávolság mellett az elvárt teljesítményt produkálja, és várhatóan elegendő kapacitást biztosít az alapfeladat maradéktalan végrehajtásához.

A Lucy az említett tavaly októberi gravitációs hintamanővernek köszönhetően most olyan pályára állt, amellyel több mint 500 millió km-re távolodik el a Naptól, mielőtt 2024. december 12-én visszatér a Földre egy második manőver erejéig. A következő másfél évben a csapat folytatja az adatgyűjtést arról, hogyan viselkedik a napelemes rendszer repülés közben. A legjelentősebb ilyen megfigyelésre 2024 februárjában kerül sor, amikor az űreszköz először fogja működtetni főhajtóművét. Ahogy az űreszköz 2024 őszén, a Földhöz való közeledése során felmelegszik, a misszió csapata újraértékeli, hogy szükség lesz-e további lépésekre a kockázat csökkentése érdekében.

Forrás: NASAElkötelezettek vagyunk, hogy tevékenységünk reklámoktól mentes maradjon és kizárólag közösségi finanszírozásból működhessünk. Ha tetszik a munkánk, akkor azt kifejezheted egy megosztással, illetve ha van módod, anyagilag is hozzájárulhatsz az oldal működéséhez, ezt a "Támogatás" gomb megnyomásával teheted meg."Felhagynak a Lucy űrszonda napelemének rögzítési kísérletével" bejegyzés hozzászólásai (0 db)

Jelenleg még senki nem szólt hozzá a témához! Légy Te az első!

Hozzászólás írása +