Földünk 1,44 milliárd km távolságból

Oláh Tamás | 17 napja

A Cassini által 2013. július 19-én készített felvételen a Földünk és a Hold látható 1,44 milliárd km távolságból, miközben az űrszonda a Szaturnusz körül keringett. A felvételhez a Cassini legnagyobb felbontású kameráját használták, annak érdekében, hogy a Föld és a Hold is látható legyen a képen.

A Föld (balra) és a Hold (jobbra) a Cassini 2013-as felvételén. Forrás: NASA

Ez volt a harmadik alkalom, hogy egy űrszonda a Naprendszer külső részéről visszatekintve örökíti meg bolygónkat. Elsőként, 1990-ben a Voyager-1 űrszonda kb. 6 milliárd km távolságból fényképezte le Földünket. 16 évvel később, 2006-ban (2 évvel a pályára állását követően) a Cassini készített látványos felvételeket bolygónkról a Szaturnusz árnyékából.

A "Pale Blue Dot", azaz a Halványkék Pötty nevet viselő kép, melyet a Voyager-1 űrszonda készített a Földről 1990-ben és az egyik legmeghatározóbb felvétel, amely valaha a világűrből készült bolygónkról. Forrás: NASA/JPL


Elkötelezettek vagyunk, hogy tevékenységünk reklámoktól mentes maradjon és kizárólag közösségi finanszírozásból működhessünk. Ha tetszik a munkánk, akkor azt kifejezheted egy megosztással, illetve ha van módod, anyagilag is hozzájárulhatsz az oldal működéséhez, ezt a "Támogatás" gomb megnyomásával teheted meg."Földünk 1,44 milliárd km távolságból" bejegyzés hozzászólásai (0 db)

Jelenleg még senki nem szólt hozzá a témához! Légy Te az első!

Hozzászólás írása +