Földünk az űrből: Glacier Bay, Alaszka

Séra Gábor | 12 napja - FRISSÍTVE: 2022. június 21., kedd 18:38

Ismét egy Sentinel-2 műhold felvételt hoztunk nektek, melyen a Glacier Bay névre hallgató Nemzeti Park és Természetvédelmi Terület látható, azaz annak egy része. A több mint 13 000 négyzetkilométerrel rendelkező Glacier Bay Alaszka délkeleti partjainál fekszik, ahol hófödte hegyekkel, édesvizű tavakkal, gleccserekkel és mély fjordokkal találkozhatunk. Élővilágát tekintve szintén egy gazdag területről beszélhetünk, aminek egyébként majdnem egyötödét tengeri vizek teszik ki. Cikkünk főszereplője csak egy azon területek közül, ami a globális felmelegedés hatásaitól szenved. Az öböl a következő évszázadban várhatóan ennél is melegebb, valamint szárazabb lesz, melynek következtében tovább fognak zsugorodni az ott található gleccserek, csökkenni fog a tengeri jég, emellett a partvonal eróziója is jelentősebb lesz.

A kép bal szélén figyelhető meg a John Hopkins-gleccser, ami a régió legnagyobb árapály-gleccsere. Korábban a Muir-gleccser viselte ezt a címet, mely egykoron kb. 80 méter magasan emelkedett a víz fölé, és közel 3 kilométer szélességgel büszkélkedett. Mára azonban olyan szinten összezsugorodott és visszahúzódott, hogy nem éri el a tengert.

Forrás: ESA


Elkötelezettek vagyunk, hogy tevékenységünk reklámoktól mentes maradjon és kizárólag közösségi finanszírozásból működhessünk. Ha tetszik a munkánk, akkor azt kifejezheted egy megosztással, illetve ha van módod, anyagilag is hozzájárulhatsz az oldal működéséhez, ezt a "Támogatás" gomb megnyomásával teheted meg."Földünk az űrből: Glacier Bay, Alaszka" bejegyzés hozzászólásai (0 db)

Jelenleg még senki nem szólt hozzá a témához! Légy Te az első!

Hozzászólás írása +