Gyorshír: Samantha Cristoforetti az ISS új parancsnoka

Lázok Zsanett | 2022. szeptember 28., szerda 17:16 - FRISSÍTVE: 2022. szeptember 30., péntek 11:27

Ma délután megtörtént a Nemzetközi Űrállomás hagyományos ceremóniája, a parancsnokváltás. Eddig a parancsnok a Roszkoszmosz űrhajósa Oleg Artyemjev volt, aki ma átadta az ISS kulcsát Samantha Cristoforettinek. Ez a mai parancsnokváltás mondhatni történelmi esemény, mert Cristoforetti lett az első európai űrhajósnő aki megkapta ezt a státuszt. Az olasz űrhajósnő nem marad sokáig parancsnok, október első felében a Roszkoszmosz űrhajósa, Szergej Prokopjev fogja váltani. Samantha Cristoforetti űrmissziójáról a Minerváról itt olvashattok.

Oleg Artyemjev, Denis Matvejev, Szergej Korszakov holnap 195 űrben töltött nap után hazatérnek. Az eseményt a NASA Youtube csatornáján lehet élőben követni. Várhatóan magyar idő szerint, 9:34-kor fog a Szojuz MSz-21 ledokkolni a Nemzetközi Űrállomásról, majd pár órával később, 12:57-kor landolnak a kazah sztyeppén.

Oleg Artyemjev a kulcson kívül egy tubusos "űrtortát" ajándékozott Cristoforettinek.


Elkötelezettek vagyunk, hogy tevékenységünk reklámoktól mentes maradjon és kizárólag közösségi finanszírozásból működhessünk. Ha tetszik a munkánk, akkor azt kifejezheted egy megosztással, illetve ha van módod, anyagilag is hozzájárulhatsz az oldal működéséhez, ezt a "Támogatás" gomb megnyomásával teheted meg."Gyorshír: Samantha Cristoforetti az ISS új parancsnoka" bejegyzés hozzászólásai (0 db)

Jelenleg még senki nem szólt hozzá a témához! Légy Te az első!

Hozzászólás írása +