Gyorshír: Sikeresen megérkezett a Marsra a Perseverance

Bonczók Zoltán | 2021. február 18., csütörtök 22:37 - FRISSÍTVE: 2021. április 11., vasárnap 16:08

Magyar idő szerint ma 21:55-kor sikeres leszállást hajtott végre a Vörös Bolygón a NASA új marsjárója, a Perseverance.

Az űreszköz 21:48-kor lépett be a Mars légkörébe, majd a "7 perc terrornak" nevezett zuhanás után ejtőernyő és a "Skycrane", vagyis "égi darunak" nevezett egység segítségével sikeres leszállást hajtott végre a Jazero-kráterben.

A NASA legutóbb 2012-ben küldött utoljára rovert a Marsra, a Perseverance elődjének számító Curiosity marsjárót, ami azóta is aktívan kutatja a bolygót. 2018-ban egy leszállóegységet, a főképp a bolygó talaját és belső szerkezetét vizsgáló InSight szondát juttatták a Marsra.

Nagy öröm az irányítóközpontban

A Perseverance elsődleges küldetése a tervek szerint kb. 2 évig fog tartani, azonban a rover ennél jóval hosszabb működésre is képes. A leszállásról sajnos nem kaptunk élő felvételeket, azonban a leszállás után szinte egyből két kisfelbontású képet is küldött a Percy.

A Perseverance sikeres leszállásával a 2020-ban indított harmadik űrszonda (a kínai Tianven-1 és az arab Hope) is sikerrel teljesítette a küldetése legnehezebb részét, habár a kínai szonda a Mars körüli pályára állás után várhatóan júliusban kísérli meg a leszállást.

Részletes írásunkat a landolásról itt olvashatjátok.

Köszönjük, ha velünk néztétek a történelmi eseményt Youtube-on, és nagy gratuláció a NASA-nak a sikeres leszállásért!

A rover leszállt

A Perseverance első és második fényképe (utólag színezett)


Elkötelezettek vagyunk, hogy tevékenységünk reklámoktól mentes maradjon és kizárólag közösségi finanszírozásból működhessünk. Ha tetszik a munkánk, akkor azt kifejezheted egy megosztással, illetve ha van módod, anyagilag is hozzájárulhatsz az oldal működéséhez, ezt a "Támogatás" gomb megnyomásával teheted meg."Gyorshír: Sikeresen megérkezett a Marsra a Perseverance" bejegyzés hozzászólásai (0 db)

Jelenleg még senki nem szólt hozzá a témához! Légy Te az első!

Hozzászólás írása +