Három koncepciót választottak ki a holdi nukleáris energiaellátással kapcsolatban

Séra Gábor | 9 napja

Az amerikai űrhivatal és a U.S. Department of Energy (DOE) az űrbeli nukleáris technológiák fejlesztése érdekében három koncepciós javaslatot választott ki, mely egy olyan felszíni maghasadásos energiaellátó rendszer tervezésérére irányul, ami az évtized végére készen állhat a Holdon történő demonstrációra. Ez a technológia az Artemis égisze alatt zajló jövőbeli felfedezéseket szolgálná. A projekt a Fission Surface Power nevet viseli, melyet a NASA clevelandi Glenn Kutatóközpontja irányít.

Feltehetjük a kérdést, hogy miért pont a nukleáris rendszerre esett a választás? Egyrészt más energiaellátó rendszerekhez képest viszonylag kicsi és könnyű, másrészt megbízható, és folyamatos energiaellátást tesz lehetővé a helytől, a rendelkezésre álló napfénytől és más természetes környezeti körülményektől függetlenül. A szerződések értéke egyenként körülbelül 5 millió dollár, mely egy 40 kilowattos, holdi környezetben legalább 10 évig üzemképes, hasadásos energiarendszer kezdeti tervezési koncepciójának kidolgozását finanszírozza.

Az említett 12 hónapos szerződések a Idaho National Laboratory által kerültek odaítélésre 3 vállalat számára, annak érdekében, hogy mindegyikük előzetes terveket dolgozzon ki. A vállalatok a következőek: a Lockheed Martin, mely a BWXT és a Creare vállalatokkal fog együttműködni, a Westinghouse of Cranberry Township az Aerojet Rocketdyne közreműködésével, és az IX of Houston, az Intuitive Machines és az X-Energy közös vállalata. Utóbbi a Maxarral és a Boeinggel karöltve fog dolgozni.

Forrás: NASA


Elkötelezettek vagyunk, hogy tevékenységünk reklámoktól mentes maradjon és kizárólag közösségi finanszírozásból működhessünk. Ha tetszik a munkánk, akkor azt kifejezheted egy megosztással, illetve ha van módod, anyagilag is hozzájárulhatsz az oldal működéséhez, ezt a "Támogatás" gomb megnyomásával teheted meg."Három koncepciót választottak ki a holdi nukleáris energiaellátással kapcsolatban" bejegyzés hozzászólásai (0 db)

Jelenleg még senki nem szólt hozzá a témához! Légy Te az első!

Hozzászólás írása +