Hivatalos: Oroszország 2024 után kivonul a Nemzetközi Űrállomás programból

Lázok Zsanett | 2022. július 26., kedd 17:00

Ma délután Vlagyimir Putyin orosz elnök és a nemrégiben frissen kinevezett új Roszkoszmosz vezérigazgatóval Jurij Boriszovval munkamegbeszélést folytatott. Jurij Boriszov kifejtette, hogy Oroszország teljesíti kötelezettségeit az ISS partnerekkel szemben, de 2024 után kilép a Nemzetközi Űrállomás programból. Hozzátette, hogy megkezdik az új orosz orbitális állomás (ROSSz) kialakítását.

A rövid megbeszélés írott formában:

Vlagyimir Putyin: Jurij Ivanovics, nem kell nekünk semmit sem mondania a rakéta- és űriparról, miniszterelnök-helyettesként a kormányon keresztül felügyelte ezt a tevékenységi területet. Ismeri a kilátásokat is, ismeri a versenyelőnyeinket, ismeri azokat a kérdéseket, amelyek különös figyelmet igényelnek. Mire tartaná szükségesnek ezt a figyelmet összpontosítani?

Jurij Boriszov: Putyin úr, először is szeretném megköszönni ezt a magas szintű kinevezést. Számomra ez óriási megtiszteltetés. Másrészt ezek további kötelezettségek. Hazánk megnyitotta az utat az űrbe az egész világ előtt, és úgy gondolom, hogy minden orosz szívében ott van a büszkeség érzése az űrben elért eredményeinkért. Mérnökeink és tervezőink sok generációja hatalmas lehetőségeket teremtett a tudományos és műszaki alapozás terén, amelyet olyan speciális szolgáltatásokká kell alakítani, amelyekre ma az orosz gazdaságnak igénye van. Nehéz helyzetben van az ipar, és úgy látom, hogy kollégáimmal együtt a fő feladatom nem a leejtés, hanem a léc emelése, és mindenekelőtt az orosz gazdaság ellátása a szükséges űrszolgáltatásokkal. Ez a navigáció, a kommunikáció, az adatátvitel, a meteorológiai, geodéziai információk és így tovább. Ezek ma a legkeresettebb szolgáltatások, amelyek nélkül elképzelhetetlen a modern élet. A kísérleti programot is az elfogadott terveknek megfelelően folytatjuk. A fő prioritás az orosz orbitális állomás létrehozása lesz. Ne feledkezzünk meg a tudományos térről sem.

Vlagyimir Putyin: Ami az emberes űrkutatást illeti, milyen elképzeléseink vannak arról, hogy mit kell tenni a közeljövőben?

Jurij Boriszov: Putyin úr, tudja, hogy nemzetközi együttműködés keretében dolgozunk a Nemzetközi Űrállomáson. Természetesen minden kötelezettségünknek eleget teszünk partnereink felé, de megszületett a döntés, hogy 2024 után elhagyjuk ezt az állomást. Azt hiszem, addigra elkezdjük kialakítani az orosz orbitális állomást. Úgy gondolom, hogy az orosz emberes űrhajózás jövőjének mindenekelőtt egy kiegyensúlyozott és szisztematikus tudományos programon kell alapulnia, hogy minden egyes repülés tudással gazdagítson bennünket az űr területén.

A bejelentés után nem közölték hogy mi lesz egyáltalán az ISS-en található orosz modulokkal, tudományos berendezésekkel. A nemrégiben aláírt űrhajóscserékről szóló megállapodást ez nem fogja befolyásolni, mert a szerződés csak a 2022-2024 közötti "járatokra" szól. Azt is fontos kiemelni, hogy a Roszkoszmosz kormányzati engedélyekhez van kötve, így az ISS-en való tartózkodás csakis a kormánytól függ, ami jelen esetben nem kívánta meghosszabítani a 2024 utáni időkre szóló szerződést.

A bejelentéshez csatolták a ROSSz állomás egy kezdeti majd a végleges kialakításának tervét. Forrás: Roszkoszmosz


Elkötelezettek vagyunk, hogy tevékenységünk reklámoktól mentes maradjon és kizárólag közösségi finanszírozásból működhessünk. Ha tetszik a munkánk, akkor azt kifejezheted egy megosztással, illetve ha van módod, anyagilag is hozzájárulhatsz az oldal működéséhez, ezt a "Támogatás" gomb megnyomásával teheted meg."Hivatalos: Oroszország 2024 után kivonul a Nemzetközi Űrállomás programból" bejegyzés hozzászólásai (0 db)

Jelenleg még senki nem szólt hozzá a témához! Légy Te az első!

Hozzászólás írása +