Idén befejeződik a Proton rakéták gyártása

Bonczók Zoltán | 7 napja - FRISSÍTVE: 2022. január 16., vasárnap 10:41

2022-ben befejeződik a Proton-M nehézrakéták gyártása, közölte a Roszkoszmosz. Jelenleg 10 db hordozó áll már készen a gyártó Hrunyicsev Gépgyár moszkvai telephelyén és Bajkonurban, és még 4 db gyártása zajlik, amit még idén befejeznek. Dimitrij Rogozin, az orosz űrhivatal vezetője szerint a Protonokat még 4 évig használják Bajkonurban, azután az Angara-A5 továbbfejlesztett variánsát, az Angara-A5M-et állítják szolgálatba. Az A5M bemutatkozására 2024-ben kerülhet sor, Vosztocsnijból. Arról nem szól a közlemény, hogy még hány Proton indításra van megrendelés, de eddig kb. 7-8 küldetést erősítettek meg hivatalosan.

A Proton az egyik legrégebb óta használt rakéta a világon, az első startra 1965-ben került sor, azóta 427 alkalommal alkalommal indították a különböző variánsait. Proton rakétával bocsátották fel a szovjet/orosz űrállomásokat, illetve a Nemzetközi Űrállomás orosz moduljainak a nagyrészét is, így pár év múlva tényleg egy legendás hordozótól búcsúzhatunk el.

Egy Proton rakéta indítása Bajkonurból


Elkötelezettek vagyunk, hogy tevékenységünk reklámoktól mentes maradjon és kizárólag közösségi finanszírozásból működhessünk. Ha tetszik a munkánk, akkor azt kifejezheted egy megosztással, illetve ha van módod, anyagilag is hozzájárulhatsz az oldal működéséhez, ezt a "Támogatás" gomb megnyomásával teheted meg."Idén befejeződik a Proton rakéták gyártása" bejegyzés hozzászólásai (0 db)

Jelenleg még senki nem szólt hozzá a témához! Légy Te az első!

Hozzászólás írása +