Indiai rakétákra vált a OneWeb

Bonczók Zoltán | 16 napja - FRISSÍTVE: 2021. október 12., kedd 10:14

A 650 műholdból álló, globális internetszolgáltatást tervező OneWeb távközlési vállalat bejelentette, hogy 2022 közepétől már indiai rakétákkal tervezik a műholdjaikat felbocsátani. A már Föld körül keringő eddig 322 műholdat eddig orosz Szojuz-2.1b hordozókkal juttatták fel 10 küldetés alatt. A közlemény szerint a műholdakat az Indiai Űrkutatási Szervezet (ISRO) PSLV és GSLV MK III rakétákkal indítja majd (várhatóan a Satish Dhawan Űrközpontból), arról azonban nem esett szó, hogy hány rakétaindítást vásároltak. A OneWeb lesz ezzel az első kereskedelmi megrendelője a GSLV MK III rakétának, amit idáig állami műholdak, illetve a Csandraján-2 holdszonda indítására használtak.

A jelenlegi helyzet szerint még 4 alkalommal startolnak OneWeb-műholdak Szojuz rakétákkal (1-1 alkalommal Vosztocsnijból és Bajkonurból, 2 alkalommal pedig Francia Guyanáról), ezután következhet a váltás az indiai hordozókra. A döntés nem meglepő annak fényében, hogy 2020 novemberében az Egyesült Királyság kormányával együtt az indiai Bharti Enterprises lett a cég társtulajdonosa, így elkerülve a csődeljárást. A váltás viszont nagy érvágás az orosz űriparnak, ugyanis az utóbbi időben szinte kizárólag a OneWeb missziók jelentették az egyetlen kereskedelmi megrendeléseket az orosz Szojuz rakéták számára.

Az ISRO-ról, és az indiai rakétákról részletesen ebben a korábbi cikkünkben olvashattok.

Egy indiai GSLV MK III rakéta indítása


Elkötelezettek vagyunk, hogy tevékenységünk reklámoktól mentes maradjon és kizárólag közösségi finanszírozásból működhessünk. Ha tetszik a munkánk, akkor azt kifejezheted egy megosztással, illetve ha van módod, anyagilag is hozzájárulhatsz az oldal működéséhez, ezt a "Támogatás" gomb megnyomásával teheted meg."Indiai rakétákra vált a OneWeb" bejegyzés hozzászólásai (0 db)

Jelenleg még senki nem szólt hozzá a témához! Légy Te az első!

Hozzászólás írása +