Ingenuity: elhalasztották a negyedik repülést

Oláh Tamás | 13 napja - FRISSÍTVE: 2021. május 1., szombat 9:31

Április 29-én, magyar idő szerint 16 óra 12 perckor hajtotta volna végre negyedik repülését az Ingenuity helikopter, azonban a beérkezett adatok alapján ez nem valósult meg, ugyanis a repülésért felelős számítógép nem váltott át repülési üzemmódra, ami a felemelkedéshez szükséges.

Figyelő szemek alatt az Ingenuity. Forrás: NASA/JPL

Emiatt a hiba miatt áprilisban már volt egy halasztás, akkor a nagy sebességű rotorteszt során jelentkezett ugyan ez az anomália, megszakítva a folyamatot. A problémát azóta megpróbálták orvosolni, amely részben sikerült is, hiszen három repülésen túl van a helikopter, azonban minden egyes esetben 15% esély van arra, hogy a hiba megismétlődik, ami a tegnapi próbálkozásnál meg is történt. A halasztás ennek ellenére nem befolyásolja a jövőbeni repüléseket, az eszköz továbbra is jó állapotban van, az újabb kísérlet időpontját már ki is tűzték: a mai napon magyar idő szerint 16 óra 46 perckor emelkedhet ismét levegőbe az Ingenuity.

A negyedik repülés során egyébként még tovább próbálják feszegetni a helikopter határait, a teszt célja ezúttal a légi perspektíva potenciális előnyeinek bemutatása lesz. Ennek keretében a helikopter ismét 5 méteres magasságig fog felemelkedni, majd délnek indulva 84 métert követően kőzetek, homokfodrok és kis méretű becsapódási kráterek felett repül el. Eközben lefelé néző kamerájával 1,2 méterenként képet készít a felszínről, a maximális 133 méteres távolság eléréséig, majd mielőtt visszatérne a kiindulási pontjához, egy helyben lebegve színes kamerájával körbepásztázza a területet. A levegőben töltött idő ezzel 80 másodpercről 117 másodpercre növekszik majd, a helikopter maximális sebessége a korábbi 2 m/s-os sebességről 3,5 m/s-ra nő a negyedik repülés során.

A mai napon, magyar idő szerint 17 óra 30-kor az Ingenuityvel kapcsolatban egy sajtókonferencia is lebonyolításra kerül, ahol a helikopter tervezett hátralévő feladatait vitatják majd meg. Az élő adás ezen a linken lesz megtekinthető.
"Ingenuity: elhalasztották a negyedik repülést" bejegyzés hozzászólásai (0 db)

Jelenleg még senki nem szólt hozzá a témához! Légy Te az első!

Hozzászólás írása +