Japán űrhajóst is fogad majd a Lunar Gateway űrállomás

Tamási Dávid | 2022. május 24., kedd 18:47 - FRISSÍTVE: 2022. május 26., csütörtök 11:23

Tegnap találkozott egymással Tokióban Joe Biden amerikai elnök és Kisida Fumio japán miniszterelnök. Számos gazdasági és környezetvédelmi együttműködés mellett a két ország űripari kapcsolatait tovább mélyítendő megállapodtak a jövőbeli holdi emberes és távirányítású szondákkal végzett küldetésekben való kooperációban is. Ehhez az Egyesült Államok kész fogadni japán űrhajóst is a tervezett Hold körüli űrállomás, a Lunar Gateway fedélzetén, hogy onnan akár közös holdi leszállást is végrehajtsanak a két ország asztronautái.

Japán régóta az USA szoros szövetségese és partnere különböző űrkutatási projektekben és küldetésekben, elég csak a Nemzetközi Űrállomáson zajló évtizedes együttműködésre gondolni (több japán asztronauta hajtott már végre hosszútávú missziót, emellett az ázsiai ország Kibo tudományos modulja 2009 óta az ISS részeként működik), de két aszteroida-kutató küldetés mintáit is megosztják egymással majd: az USA az ORIRIS-REx misszió keretében a Bennu kisbolygón gyűjtött kőzetmintából biztosít egy kisebb mennyiséget Japánnak, míg utóbbi a Hajabusza-2 misszió során szerzett mintából adományoz a NASA-nak. Japán ezen kívül alapító országként írta alá az amerikai űrhivatal által életre hívott Artemis Egyezményt 2020 októberében, ami pedig a Lunar Gateway-en történő kooperációt illeti, az új űrállomás lakómoduljának létfenntartó rendszereihez is különböző alkatrészeket (akkumulátorok, hőszabályzó berendezések, képalkotó berendezések) fog biztosítani a távol-keleti állam.

A Hold körül keringő Lunar Gateway űrállomás fantáziaképe. Forrás: NASAElkötelezettek vagyunk, hogy tevékenységünk reklámoktól mentes maradjon és kizárólag közösségi finanszírozásból működhessünk. Ha tetszik a munkánk, akkor azt kifejezheted egy megosztással, illetve ha van módod, anyagilag is hozzájárulhatsz az oldal működéséhez, ezt a "Támogatás" gomb megnyomásával teheted meg."Japán űrhajóst is fogad majd a Lunar Gateway űrállomás" bejegyzés hozzászólásai (0 db)

Jelenleg még senki nem szólt hozzá a témához! Légy Te az első!

Hozzászólás írása +