Megérkezett a SpaceX Of Course I Still Love You nevű drónhajója a Los Angeles-i kikötőbe

Tamási Dávid | 2021. július 9., péntek 15:00 - FRISSÍTVE: 2021. július 10., szombat 11:56

Ahogy mi is beszámoltunk róla, június 10-én indult el útjára egy szállító uszály fedélzetén a SpaceX elsőként üzembe helyezett drónhajója, az Of Course I Still Love You, hogy az Atlanti-óceánról áthelyezze "székhelyét" a Csendes-óceánra. Az átszállítás oka, hogy megkezdődik a Starlink műholdak poláris pályára történő indítása a kaliforniai Vandenberg Légitámaszpontról, viszont az Egyesült Államok nyugati partjáról indított rakéták vízre történő visszatéréséhez eddig nem állt rendelkezésre kiszolgáló jármű.

Az OCISLY-t szállító Mighty Servant 1 (MS1) nevű uszály útja simának mondható, egyedül a Panama-csatornánál kellett néhány napos várakozást beiktatnia, amíg engedélyezték az áthaladását a mesterséges átkelőn. Végül július 7-én szerdán érkezett meg az MS1 Los Angeles kikötőjéhez, és tegnap meg is történt a drónhajó "lerakodása". Így rövidesen megkezdheti a SpaceX a vandenbergi rakétaindításokat és bővítheti a Starlink műhold flottát.

FRISSíTÉS - 2021. 07.10 11:45

Elon Musk videója a SpaceX új drónhajójáról, a "A Shortfall Of Gravitas"-ról, ami már jelentős fejlesztéseket tartalmaz az előző generációhoz képest, például teljesen autonóm, és nincs szükség vontatóhajóra, így az üzemeltetése is olcsóbb lesz. Ezen kívül áramvonalasabb lett, könnyebben manőverezhető és a hajó rendszerei is praktikusabb módon lettek beépítve. A drónhajó a floridai indításoknál fogja a visszatérő Falcon-9 rakéták első fokozatait elkapni.


A Floridától Los Angelesig tartó út

Az Of Course I Still Love You még a Mighty Servant 1 fedélzetén Los Angelesben. Fotó: nasaspacefligt.com


Elkötelezettek vagyunk, hogy tevékenységünk reklámoktól mentes maradjon és kizárólag közösségi finanszírozásból működhessünk. Ha tetszik a munkánk, akkor azt kifejezheted egy megosztással, illetve ha van módod, anyagilag is hozzájárulhatsz az oldal működéséhez, ezt a "Támogatás" gomb megnyomásával teheted meg."Megérkezett a SpaceX Of Course I Still Love You nevű drónhajója a Los Angeles-i kikötőbe" bejegyzés hozzászólásai (0 db)

Jelenleg még senki nem szólt hozzá a témához! Légy Te az első!

Hozzászólás írása +