Megérkezett az ISS-re a CRS-22

Bonczók Zoltán | 2021. június 5., szombat 12:30 - FRISSÍTVE: 2021. június 8., kedd 8:56

A csütörtök esti indítás után magyar idő szerint ma 11:09-kor megérkezett, és sikeresen dokkolt is a Nemzetközi Űrállomásra a SpaceX 22. utánpótlás-szállító küldetése, a CRS-22. A C209 jelű Cargo Dragonnak ez az első missziója, és az űrhajó a Harmony modul zenit ("felfelé" néző) IDA-3-as dokkolóportjára csatlakozott automata üzemmódban. A megközelítést a Nemzetközi Űrállomás két űrhajósa, Shane Kimbrough és Megan McArthur felügyelte az ISS Cupola moduljából, de nem került sor emberi beavatkozásra.

Oleg Novickij orosz kozmonauta felvétele a Cargo Dragon közeledéséről

A Dragon csomagtartó részében szállítja a Nemzetközi Űrállomás új napelemeinek első párját, amit várhatóan már júniusban elkezdenek felszerelni a P6 rácselemre. A NASA hétfőn tart majd sajtótájékoztatót a pontos műveletekről és az űrsétákról: egy ilyen pár napelem felszereléséhez két űrséta végrehajtására van szükség, az elsőt majd Shane Kimbrough és Thomas Pesquest hajtja végre.

A Dragon várhatóan csak pár hétig tartózkodik majd az ISS-en, ugyanis jelenlegi állás szerint július 30-án indítják a Starliner űrhajó második ember nélküli tesztküldetését az űrállomásra, és ez az űrhajó szintén csak IDA (International Docking Adapter) típusú dokkolóhoz tud csatlakozni (a másik ilyen csatlakozót még októberig a Crew-2 Endeavour űrhajója foglalja el). Idén még két ilyen utánpótlás-szállító küldetést hajt végre a SpaceX - várhatóan mindkét alkalommal egy új napelempárossal a rakterében: augusztusban a CRS-23, decemberben pedig a CRS-24.

Amennyiben tetszett az írás, illetve amit csinálunk, kérlek segítsd a munkánkat egy megosztással a cikk alján taláható gomb segítségével! Köszönjük!

Előtérben a Crew-2 Endeavour űrhajója, hátul pedig a CRS-22 sárkánya közeledikElkötelezettek vagyunk, hogy tevékenységünk reklámoktól mentes maradjon és kizárólag közösségi finanszírozásból működhessünk. Ha tetszik a munkánk, akkor azt kifejezheted egy megosztással, illetve ha van módod, anyagilag is hozzájárulhatsz az oldal működéséhez, ezt a "Támogatás" gomb megnyomásával teheted meg."Megérkezett az ISS-re a CRS-22" bejegyzés hozzászólásai (0 db)

Jelenleg még senki nem szólt hozzá a témához! Légy Te az első!

Hozzászólás írása +