Megkezdődött a SpaceX egyik drónhajójának átszállítása a Csendes-óceánra

Tamási Dávid | 13 napja

Az OCISLY pályafutásának egy szakasza véget ért tegnap: az Atlanti-óceánon töltött öt és fél év szolgálat után tegnap egy vontatóhajóval megkezdte útját a Panama-csatornához, hogy azon átkelve kijusson a Csendes-óceánra. A nyáron ugyanis a SpaceX megkezdi a poláris pályára történő Starlink-indításokat a kaliforniai Vandenberg Légitámaszpontról, és ezt a drónhajót vezénylik át a Falcon-9 első fokozatok fogadásához.

Az OCISLY 2015 vége óta teljesített szolgálatot a keleti parti Cape Canaveralből végrehajtott indítások során, és összesen 45 sikeres leszállást hajtottak végre rá a hordozórakéták. Ezen kívül kilenc sikertelen visszatérést is átvészelt, illetve emlékezetes esemény volt, amikor az STP-2 küldetés végrehajtása után a Falcon Heavy középső első fokozata sikeres leszállást hajtott végre, majd a túl erős hullámzás miatt a rakéta beleborult az óceánba.

Jelenleg tehát a keleti parti indításokhoz egyedül a Just Read The Instructions áll bevetésre készen, ám nem sokáig, ugyanis hamarosan elkészül a SpaceX harmadik drónhajója, az A Shortfall of Gravitas! Ez a jármű lesz a legfejlettebb tagja a flottának, hiszen eleve minden olyan fejlesztést felszerelnek rá, amit két testvére korábban megkapott. A JRTI-vel együtt ketten fogják végrehajtani várhatóan még ebben az évben az első kettős első hordozórakéta-visszatérést a USSF-44 küldetés keretében, melynek során egy Falcon Heavy két oldalsó első fokozata fog visszatérni remélhetőleg sikeresen a fedélzetükre.

Az utolsó közös kép (legalább is egy jó ideig) az OCISLY-ről és a JRTI-ről Port Canaveralban. Balra a JRTI a Falcon-9 B1061.3-mal a fedélzetén, jobbra az OCISLY, melyről már leemelték a B1067.1 első fokozatot. Fotó: @FarryFaz
"Megkezdődött a SpaceX egyik drónhajójának átszállítása a Csendes-óceánra" bejegyzés hozzászólásai (0 db)

Jelenleg még senki nem szólt hozzá a témához! Légy Te az első!

Hozzászólás írása +