Mit és miért helyezett el a Marson a Perseverance?

Oláh Tamás | 2021. július 24., szombat 19:30

A NASA Twitteren osztott meg egy képet, amin egy fémes tárgy áll ki a marsi talajból. Valójában ez a kép (és a NASA) információt ad arról, hogy hogyan kezdi meg kutatómunkáját, az ősi élet nyomainak keresését a Perseverance.

A rover 10 fúrófejet vitt magával a Marsra, melyek egy része minták gyűjtésére szolgál. Vannak olyanok is, amelyek a sziklák külső felületének lecsiszolására szolgál, annak érdekében, hogy azok belsejébe is betekintést nyerhessenek a kutatók. Az alábbi képen egyik ilyen látható egy marsi kőzetbe fúródva.

Fúrófej a marsi kőzetben. Forrás: NASA/JPL

De miért hagyta ott a fúrófejet a Perseverance?

Ezt a fejet már az indítás előtt felszerelték a marsjáróra, annak érdekében, hogy lezárja és védje a Perseverance fúróberendezésének belsejét. Ahhoz, hogy a kutatás során a tudományos eredmények ne szennyeződjenek, érintetlen eszközöket kell használnia a rovernek. Emiatt a Földön a védelmi céllal felszerelt fúrófejet a Perseverance hátrahagyta, hogy megkezdhesse kutatómunkáját az ősi élet nyomai után.

A fúrófej működés közben. Forrás: NASA/JPL

A Perseverance robotkarja, végén a fúróberendezéssel és azokkal a műszerekkel, amelyek majd az ősi élet nyomait kutatják. Forrás: NASA


Elkötelezettek vagyunk, hogy tevékenységünk reklámoktól mentes maradjon és kizárólag közösségi finanszírozásból működhessünk. Ha tetszik a munkánk, akkor azt kifejezheted egy megosztással, illetve ha van módod, anyagilag is hozzájárulhatsz az oldal működéséhez, ezt a "Támogatás" gomb megnyomásával teheted meg.



"Mit és miért helyezett el a Marson a Perseverance?" bejegyzés hozzászólásai (0 db)

Jelenleg még senki nem szólt hozzá a témához! Légy Te az első!

Hozzászólás írása +