Mozgalmas április az ISS-en

Bonczók Zoltán | egy hónapja - FRISSÍTVE: 2021. március 31., szerda 9:52

Sűrű lesz a program áprilisban a Nemzetközi Űrállomáson, és tegnap megtudtuk a pontos menetrendet is.

A jelenleg is az űrállomáson tartozkodó Crew-1 űrhajója (Resilience) április 5-én átdokkol a Harmony modul elülső dokkolójáról a felső portra, és az orosz átparkolásokhoz hasonlóan az űrhajósok is a fedélzeten lesznek majd. Ez lesz amúgy az első ilyen amerikai átdokkolás, a művelet kb. 45 percig tart majd és teljesen automatikus lesz. Az átparkolásra azért van szükség, hogy az áprils 22-én induló Crew-2 Dragonja (Endeavour) az elülső dokkolóra tudjon csatlakozni, mert a felső hely majd a júniusban érkező teherhajónak (CRS-22) kell. A Cargo Dragon csomagtartójában (trunk) hozza majd a Nemzetközi Űrállomás első új napelemét, amit az ISS robotkarja csak akkor ér el, ha a felső dokkolóhoz köt ki.

Április 9-én az előző terveknek megfelelően érkezik majd a Szojuz MSz-18 űrhajó 3 űrhajóssal, április 17-én pedig az MSz-17 személyzete tér vissza Kazahsztánba.

A Crew-2 startdátuma nem változott, továbbra is április 22. az indítás ideje Floridából. A második operatív Crew Dragon küldetés lesz az első, amikor újrahasznált első fokozatot és Dragon űrhajót (Endeavour) használnak majd. Pár nappal a megérkezésük után, április 28-án a Crew-1 személyzete tér vissza a Crew Dragon Resilience-el.

A Crew-2 űrhajósai: Thomas Pesquet (ESA), Megan McArthur (NASA), Shane Kimbrough (NASA), Hoside Akihiko (JAXA)

A jelenlegi forgalom az ISS-en, ami hamarosan megváltozik
"Mozgalmas április az ISS-en" bejegyzés hozzászólásai (0 db)

Jelenleg még senki nem szólt hozzá a témához! Légy Te az első!

Hozzászólás írása +