NASA pályázat fenntartható holdraszálló űrhajók kifejlesztésére

Bonczók Zoltán | 10 napja

A NASA tegnapi bejelentése szerint 5 cég kap támogatást egy újgenerációs, fenntartható holdraszálló egység koncepciójának kifejlesztésére. A tervek szerint az űrhajókat az emberes Artemis-III küldetés után használnák, de hogy milyen formában, arról nem szólnak a hírek. Azt sem tudni, hogy miből tervezik a program megvalósítását, ugyanis az előző HLS-program (Human Landing System) sem kapta meg a kért támogatást, valamint a SpaceX-en kívül egy második győztes finanszírozását sem szavazta meg a Kongresszus. A NASA döntése ellen a Blue Origin már perrel is élt az űrhivatal ellen, erről itt írtunk részletesen.

Fontos kihangsúlyozni, hogy a mostani pályázat nem kapcsolódik a HLS-programhoz, az űrhivatal már júliusban meghirdette a "NextSTEP" program "N" függelékéhez a felhívást. A NASA döntése szerint az alábbi cégek kapnak támogatást:

  • Blue Origin - 25,6 millió dollár
  • Dynetics - 40,8 millió dollár
  • Lockheed Martin - 35,2 millió dollár
  • Northrop Grumman - 34,8 millió dollár
  • SpaceX - 9,4 millió dollár

Érdekesség, hogy a HLS-ben még "Nemzeti Csapatként" indult Blue Origin, Lockheed Martin és Northrop Grumman külön díjazásban részesültek, és külön is végzik majd a fejlesztést, habár mindegyik vállalat képviselője megerősítette, hogy a közös National Team-ben is részt vesznek (ha a Blue Origin pere sikeres lesz, és újra kezdik a HLS-t...)

A National Team korábbi koncepciója


Elkötelezettek vagyunk, hogy tevékenységünk reklámoktól mentes maradjon és kizárólag közösségi finanszírozásból működhessünk. Ha tetszik a munkánk, akkor azt kifejezheted egy megosztással, illetve ha van módod, anyagilag is hozzájárulhatsz az oldal működéséhez, ezt a "Támogatás" gomb megnyomásával teheted meg."NASA pályázat fenntartható holdraszálló űrhajók kifejlesztésére" bejegyzés hozzászólásai (0 db)

Jelenleg még senki nem szólt hozzá a témához! Légy Te az első!

Hozzászólás írása +