Orosz újrafelhasználható rakéta: Új információk, új név

Bonczók Zoltán | 2021. május 24., hétfő 17:53 - FRISSÍTVE: 2021. május 25., kedd 22:23

Új információk láttak napvilágot a leendő orosz újrahasználható rakétáról. Belsős forrásokról van szó, ugyanis múltkor már a rakétát tervező iroda vezetője azt mondta, hogy a negatív fogadtatás miatt nem beszélnek többet a tervekről és fejlesztésekről.

Az egyik új információ, miszerint a korábbi "Amur" név helyett mostantól "Szojuz-LMG" a projekt hivatalos neve, így a jövőben mi is így hivatkozunk majd rá. A korábbi műszaki tervekben is vannak változások, az üzemanyagtankok és az áramvonalazó kúp is szénszálas kompozitból készül a korábban tervezett alumínium helyett. Az áramvonalazó kúpokból (fairing, ezek védik a hasznos terhet az indítás során) két fajta lesz elérhető, egy normál és egy nagyobb (konkrét méreteket nem tudunk, de az alábbi képen a nagyobb változat látható). A szénszálas anyagnak köszönhetően megnőtt a rakéta teherbírása is: egyszer használatos módban 13,6 tonnát, újrahasználható módban 10,5 tonnát lesz képes szállítani a Szojuz-LMG alacsony Föld körüli pályára. A leszállólábak is átdolgozásra kerültek, amik így még jobban hasonlítanak a SpaceX Falcon-9 rakétán használtakhoz.

A tervek szerint a program első részében a fokozatokat max. 10 alkalommal használják majd újra, később pedig 100-szor, és újrahasználható második fokozat kifejlesztésén is gondolkoznak.

Emlékeztetőül, a 360 tonna össztömegű, kétfokozatú rakéta kb. 55 méter magas és 4,1 méter széles lesz, és a Vosztocsnij Űrrepülőtérről indítanák legkorábban 2026-tól.

Az első fokozaton 5 db, folyékony metánnal és oxigénnel működő RD-0169А hajtóművet használnának, míg a második fokozat ennek a hajtóműnek 1 db vákuum-optimalizált változatát kapná.


Elkötelezettek vagyunk, hogy tevékenységünk reklámoktól mentes maradjon és kizárólag közösségi finanszírozásból működhessünk. Ha tetszik a munkánk, akkor azt kifejezheted egy megosztással, illetve ha van módod, anyagilag is hozzájárulhatsz az oldal működéséhez, ezt a "Támogatás" gomb megnyomásával teheted meg."Orosz újrafelhasználható rakéta: Új információk, új név" bejegyzés hozzászólásai (0 db)

Jelenleg még senki nem szólt hozzá a témához! Légy Te az első!

Hozzászólás írása +