Oroszország ismét sikeresen elindított egy katonai műholdat

Lázok Zsanett | 8 napja

Augusztus 1-én, azaz hétfőn, magyar idő szerint 22 óra 25 perckor, az Orosz Föderáció Védelmi Minisztériumának Állami Teszt Kozmodrómjáról (Pleszecki Kozmodróm) egy Szojuz-2.1v könnyű hordozórakétát indítottak el az Orosz Védelmi Minisztérium megbízásából.

Mint ahogy ez ilyenkor megszokott az orosz kormány előzőleg nem adott ki információt a közelgő indítás hasznos terhéről, de július 22-én a hatóságok parancsot adtak a Barents-tenger két területének elkerülésére a 2022. augusztus 1. és 5. között várható indításhoz kapcsolódó emelkedési pálya mentén.

A harmadik Szojuz-2.1v rakéta a Pleszeckben található 43-as telephely, 4-es startállásáról indult, és láthatóan a korábbi küldetések során tapasztalt szabványos emelkedési profilt követte. Három perccel az indítás után a Szojuz-2.1v hordozórakétát a német Titov Main Test Space Center földi automata vezérlőkomplexuma segítségével követték nyomon. A becsült időpontban a műholdat a Volga felső fokozat állította Föld körüli pályára, és ezután a Légiközlekedési Erők Űrerőinek földi létesítményeinek irányítása alá vonták. A műholddal stabil telemetriai kapcsolat jött létre, amit azóta is sikeresen fenntartanak. Az űreszköz fedélzeti rendszerei megfelelően működnek, a szatellit a Kozmosz-2558-as sorozatszámot kapta.

Mind az első fokozat, mind a farokrész töredékei a Barents-tengerbe, Murmanszktól északra csapódtak be. Ahogy a második fokozat tovább emelkedett, a műholdat védő rakományburkolat szintén gond nélkül levált, töredékei a Jeges-tengerbe hullottak, a Spitzbergák-szigetcsoporttól délre.

A nyugati műholdmegfigyelők szerint az orosz indítás akkor történt, amikor az egyik amerikai kísérleti optikai felderítő műhold, név szerint az USA-326 orbitális síkja elhaladt Pleszeck felett. Ez arra utalt, hogy az orosz indítás feladata az amerikai műhold nyomon követése és ellenőrzése volt, ahogyan azt a múltban több ilyen típusú műhold is megtette. Az amerikai űrerők a friss orosz rakományt a 348 x 388 kilométeres pályán találták meg, 97,4-es dőlésszöggel, amit 53315-ös objektumként katalogizálták.

Az indítás pillanata. Forrás: Roszkoszmosz


Elkötelezettek vagyunk, hogy tevékenységünk reklámoktól mentes maradjon és kizárólag közösségi finanszírozásból működhessünk. Ha tetszik a munkánk, akkor azt kifejezheted egy megosztással, illetve ha van módod, anyagilag is hozzájárulhatsz az oldal működéséhez, ezt a "Támogatás" gomb megnyomásával teheted meg."Oroszország ismét sikeresen elindított egy katonai műholdat" bejegyzés hozzászólásai (0 db)

Jelenleg még senki nem szólt hozzá a témához! Légy Te az első!

Hozzászólás írása +