Problémák a Hubble űrteleszkóppal

Bonczók Zoltán | 2021. június 19., szombat 11:18 - FRISSÍTVE: 2021. június 20., vasárnap 16:08

Múlt vasárnap, vagyis június 13-án a Hubble űrteleszkóp biztonsági üzemmódba kapcsolt, ugyanis a tudományos eszközeit vezérlő számítógép váratlanul leállt. A földi irányítás az adatok elemzése után arra a következésre jutott, hogy a számítógép egyik memóriamodulja hibásodott meg, ezért egy másik tartalékmemóriára akarták átváltani a tudományos eszközöket vezérlő rendszert. Egy nappal később ezt meg is próbálták, azonban sikertelen volt a művelet, a számítógép nem reagált a parancsokra. Június 17-én délután két újabb alkalommal próbálták meg újraindítani a számítógépet, mindkét alkalommal sikertelenül. A NASA közleménye szerint tovább keresik a probléma okát, illetve hogy miért nem reagál a régi, illetve a tartalék memóriamodul sem. Fontos kihangsúlyozni, hogy ez a számítógépes rendszer független a teleszkópot irányító rendszertől, ez a Hubble tudományos eszközeit irányítja. A teleszkóp legutóbb márciusban állt biztonsági üzemmódba, akkor egy szoftverfrissítés okozott váratlan leállást. A Hubble a mostani hiba elhárításáig nem végez tudományos munkát, de reméljük, hogy minél hamarabb sikerül kijavítani a problémákat.

A Hubble teleszkópot az 1990-es felbocsátása óta 5 alkalommal látogatta meg szervizküldetés, ezekről részletesen az alábbi cikkekben írtunk:

Az űrrepülőgép-program - STS-31, a Hubble felbocsátása

STS-61 - Az első Hubble szervizküldetés (1.rész)

STS-61 - Az első Hubble szervizküldetés (2.rész)

STS-82 – A második Hubble szervizküldetés

STS-103 – A harmadik Hubble szervizküldetés

STS-109 – A negyedik Hubble szervizküldetés

STS-125 - Az ötödik, és egyben utolsó Hubble szervizküldetés


Elkötelezettek vagyunk, hogy tevékenységünk reklámoktól mentes maradjon és kizárólag közösségi finanszírozásból működhessünk. Ha tetszik a munkánk, akkor azt kifejezheted egy megosztással, illetve ha van módod, anyagilag is hozzájárulhatsz az oldal működéséhez, ezt a "Támogatás" gomb megnyomásával teheted meg."Problémák a Hubble űrteleszkóppal" bejegyzés hozzászólásai (0 db)

Jelenleg még senki nem szólt hozzá a témához! Légy Te az első!

Hozzászólás írása +