Problémák adódtak a James Webb űrtávcsővel

Oláh Tamás | 16 napja - FRISSÍTVE: 2022. szeptember 23., péntek 9:58

A NASA a tegnapi napon egy rövid közleményben jelentette be, hogy problémát tapasztaltak a James Webb Űrteleszkóp MIRI, azaz a Mid-Infrared Instrument (magyarul közép-infravörös tartományban működő berendezés) műszerében.

A MIRI négy megfigyelési móddal rendelkezik. Augusztus 24-én az egyik ilyen üzemmódot, a közepes felbontású spektroszkópiát (MRS) támogató mechanizmus a tudományos megfigyeléshez történő beállítás során megnövekedett súrlódásnak tűnő jelenséget mutatott. Ez a mechanizmus teszi lehetővé a tudósok számára, hogy az MRS üzemmódban végzett megfigyelések során válasszanak a rövid, a közepes és a hosszabb hullámhosszok között. Az előzetes állapotfelméréseket és a probléma kivizsgálását követően szeptember 6-án összehívtak egy bizottságot, hogy stratégiákat dolgozzanak ki az MRS-megfigyelések mielőbbi folytatására. Az űrtávcső ezzel a móddal tett megfigyelései a probléma megoldásáig szünetelnek.

A közleményben hozzátették, hogy a JWST jó állapotban van, és a MIRI másik három megfigyelési módja - képalkotás, alacsony felbontású spektroszkópia és koronográfia - megfelelően működik, és továbbra is végeznek velük tudományos megfigyeléseket.

A James Webb űrtávcső. - Kép forrása: NASA


Elkötelezettek vagyunk, hogy tevékenységünk reklámoktól mentes maradjon és kizárólag közösségi finanszírozásból működhessünk. Ha tetszik a munkánk, akkor azt kifejezheted egy megosztással, illetve ha van módod, anyagilag is hozzájárulhatsz az oldal működéséhez, ezt a "Támogatás" gomb megnyomásával teheted meg."Problémák adódtak a James Webb űrtávcsővel" bejegyzés hozzászólásai (0 db)

Jelenleg még senki nem szólt hozzá a témához! Légy Te az első!

Hozzászólás írása +