Rejtélyes Falcon-9 misszió a SpaceX-től

Szabó Bence | 13 napja - FRISSÍTVE: 2022. június 21., kedd 11:43

Egy űripari mesterhármast könyvelhet el magának a SpaceX: 36 óra leforgása alatt harmadjára sikerült űrrakétát indítaniuk, ezzel kihasználva a cég három rendelkezésre álló startközpontját az Egyesült Államok keleti és nyugati partján. Magyar idő szerint ma reggel 6 óra 27 perckor indult el a sorozat utolsó rakétája a Cape Canaveral Űrhaderőbázis SLC-40 indítókomplexumából. A rakéta kompozitanyagból készült raktérborítása alatt egy meglehetősen érdekes rakomány kapott helyet: a Globalstar FM-15 amerikai távközlési műhold, valamint egy rejtélyes potyautas (vagy potyautasok), de erről kicsit később lesz szó.

A misszió már a megszokott módon hibátlanul zajlott le, és a B1061.9 első fokozat gond nélkül visszatért az Atlanti-óceánon állomásozó Just Read the Instructions drónhajóra, ami nagyjából 650 kilométerre tartózkodott a floridai partoktól. A veterán első fokozat kilencedik bevetése előtt két emberes küldetésen, az SXM-8, CRS-23, IXPE, egy Starlink, és két Transporter-misszión vett részt.

A most pályára állított Globalstar FM-15 űreszköz az amerikai Iridium-rendszerhez hasonlóan elsősorban műholdas telefonkapcsolat lebonyolításra lett tervezve, de más távközlési képességekkel is rendelkezik. A műhold tömege ~700 kilogramm, és egy 1440 km magas pályára helyezte a Falcon-9 második fokozata. További részleteket a küldetésprofilunkban olvashattok.

A küldetés érdekessége, hogy az élő adásban egy "üres" Starlink-adaptert is felfedezhettünk a Globalstar műhold adaptere mellett, ami arra utalhat, hogy egy titkosított rakományt is leválasztottak a rakétáról a keringés korábbi fázisaiban. Ez megmagyarázná azt a tényt, hogy egészen a vákuum-optimalizált Merlin-hajtómű második manőveréig (SES-2) nem mutattak élőképet a második fokozatról. További érdekesség, hogy az amerikai SDA (Space Development Agency) a SpaceX-szet korábban Starlink-műholdakra épülő, rakétacsapás-előrejelző konstelláció kiépítésével bízta meg. A SpaceX hivatalosan nem közölt információt a Globalstar műholdon kívül, ami a hasznos terheket illeti.

A Falcon-9 útja a világűr felé. Kép forrása: Joe Rimkus/Twitter (@joejrpix)


Elkötelezettek vagyunk, hogy tevékenységünk reklámoktól mentes maradjon és kizárólag közösségi finanszírozásból működhessünk. Ha tetszik a munkánk, akkor azt kifejezheted egy megosztással, illetve ha van módod, anyagilag is hozzájárulhatsz az oldal működéséhez, ezt a "Támogatás" gomb megnyomásával teheted meg."Rejtélyes Falcon-9 misszió a SpaceX-től" bejegyzés hozzászólásai (0 db)

Jelenleg még senki nem szólt hozzá a témához! Légy Te az első!

Hozzászólás írása +