Roszkoszmosz | Pricsal kikötőmodul indítás profil

Tamási Dávid | 11 napja - FRISSÍTVE: 2021. november 29., hétfő 9:33

Új egységgel bővül a Nemzetközi Űrállomás orosz szegmense, ugyanis a nyáron felbocsátott és dokkolt Nauka modulhoz új kikötőegység csatlakozhat. A Pricsal modul összesen öt kikötési pontot foglal magába, ami később az orosz forgalom bővítését segítheti elő.

Indítás ideje, helye: 2021. november 24. magyari idő szerint 14:06, Bajkonur Űrközpont – 31/6 számú indítóállás, Kazahsztán

Megbízó: Orosz Szövetségi Űrügynökség – Roszkoszmosz

Rakomány: Pricsal kikötőmodul + egyéb utánpótlás és teherszállítmány

Hasznos teher tömege: 5350 kg (ebből 4650 a Pricsal, és 700 kg egyéb teherszállítmány)

Hordozórakéta: Szojuz-2.1b hordozórakéta

Első fokozat visszatérése: a fokozatok lakatlan területre zuhannak vissza

Pálya: alacsony Föld körüli pálya 400 km magassággal, 51,6° hajlásszöggel

Élő közvetítés: a Roszkoszmosz hivatalos Youtube-csatornáján, illetve magyar kommentálással a Spacejunkie Youtube-csatornánkon

Küldetés kimenetele: sikeres

Grafika: Séra Gábor (spacejunkie.hu)

A küldetés számokban

Ez lesz:

  • az idei 7. személyzet nélküli indítás a Nemzetközi Űrállomásra
  • a Szojuz 2.1b rakéta 68. indítása
  • a 171. küldetés Progressz teherűrhajóval
  • a 118. orbitális indítási kísérlet 2021-ben, az összes startot világszerte figyelembe véve

A küldetés részletei

A Roszkoszmosz új kikötőmodullal kívánja bővíteni a Nemzetközi Űrállomás orosz szegmensét, hogy a jövőben még több lehetőség legyen különböző űrhajók dokkolására. A Prichal (magyarul kikötő) modul 3,3 méter átmérőjű kör alakú, nyomás alá helyezett egység, öt dokkolóportot foglal magába. Két nagyobb belső részből áll: a lakóegységből és a technikai felszerelésekhez szükséges egységből. Az első űrhajó érkezését és dokkolását az új modulhoz 2022 márciusában tervezi a Roszkoszmosz. Eredetileg még 2012-ben fel akarták juttatni az űrállomásra, de sorozatos csúszások késleltették az indítását. A legfőbb ok a Nauka modul körüli mizéria és indításánák több éves csúszása volt, hiszen ehhez a nagyobb egységhez fog kapcsolódni a Pricsal is.

A dokkolóportok alkalmasak lesznek Szojuz, Progressz, és az újgenerációs Orel űrhajó fogadására is. Továbbá a Nauka oldali kapcsolódási ponttól ellentétes oldalán elhelyezett összekötő adapterre automatikus dokkolás is lehetséges lesz a Kurs-NA rendszerrel, és üzemanyag átfejtése is lehetséges lesz a Naukával mindkét irányban.

A Pricsal kikötőmodul a földi felkészítőhangárban. Forrás: russianspace.web

A kikötőmodul már felszerelt állapotban az átalakított Progressz M-UM teherűrhajón. Fotó: RSC Enyergia/Roszkoszmosz)


Elkötelezettek vagyunk, hogy tevékenységünk reklámoktól mentes maradjon és kizárólag közösségi finanszírozásból működhessünk. Ha tetszik a munkánk, akkor azt kifejezheted egy megosztással, illetve ha van módod, anyagilag is hozzájárulhatsz az oldal működéséhez, ezt a "Támogatás" gomb megnyomásával teheted meg."Roszkoszmosz | Pricsal kikötőmodul indítás profil" bejegyzés hozzászólásai (0 db)

Jelenleg még senki nem szólt hozzá a témához! Légy Te az első!

Hozzászólás írása +