Roszkoszmosz | Szojuz MSz-22 küldetésprofil

Tamási Dávid | 17 napja

Újabb orosz személyszállító küldetésre kerül sor, melynek keretében ezúttal ismét egy amerikai asztronauta is elindul a Nemzetközi Űrállomásra.

Indítás ideje, helye: 2022. szeptember 21., magyar idő szerint 15:54 - Bajkonur Űrközpont–31/6 számú startállás, Kazahsztán

Megbízó: Orosz Szövetségi Űrügynökség (Roszkoszmosz)

Hasznos teher: a Szojuz MSz-22 űrhajó (az űreszköz Konsztantyin Eduardovics Ciolkovszkij nevét viseli, ezzel tisztelegve az orosz tudós születésének 165. évfordulója előtt), 6 hónapos küldetés a Nemzetközi Űrállomásra

Hordozórakéta: Szojuz-2.1a hordozórakéta

Pálya: alacsony Föld körüli pálya (~400 km) 51,6° hajlásszöggel, az űrhajó a Nemzetközi Űrállomás Raszvet moduljának nadír ("Föld felé néző") dokkolóportjához csatlakozik majd.

Első fokozat visszatérése: a fokozatok lakatlan területre zuhannak vissza

Személyzet:

  • Szergej Prokopjev- Roszkoszmosz / orosz, parancsnok, 2. űrutazása
  • Dmitrij Petelin - Roszkoszmosz / orosz, fedélzeti mérnök, 1. űrutazása
  • Frank Rubio - NASA / amerika , fedélzeti mérnök, 1. űrutazása

Élő közvetítés: a Roszkoszmosz hivatalos Youtube-csatornáján

Küldetés kimenetele: sikeres

Grafika: Séra Gábor (spacejunkie.hu)

A Szojuz MSz-22 személyzete. Balról jobbra: Dmitrij Petelin, Szergej Prokopjev (Roszkoszmosz) és Frank Rubio (NASA). Forrás: Roszkoszmosz

A küldetés számokban

Ez lesz:

  • a 2. emberes indítás a Nemzetközi Űrállomásra 2022-ben
  • a Szojuz rakéta 2.1a verziójának idei 7., összességében 64. küldetése
  • a 120. orbitális indítási kísérlet 2022-ben, az összes startot világszerte figyelembe véve

A küldetés részletei

Az indítást szokásos módon Bajkonurból hajtják majd végre, és az űrhajó még aznap meg is érkezik a Nemzetközi Űrállomásra, ahol a Raszvet modulra fog kikötni automata üzemmódban. A háromtagú személyzet, melyet két orosz és egy amerikai űrhajós alkot az orosz-amerikai csere-megállapodásnak köszönhetően, az Expedíció-68 legénységéhez csatlakozik. Prokopjev, Petelin és Rubio várhatóan fél évet töltenek majd az ISS-en, és a tervek szerint 2023. március 28-án térnek majd vissza a Földre.

Bár a NASA korábbi döntésének értelmében nem utazott volna több amerikai asztronauta Szojuz űrhajóval, az MSz-22 és a SpaceX Crew-5 missziók esetében ismét egy "űléscserére" kerülhet sor. Rubio helyét Anna Kikina foglalja majd el a Crew Dragon kapszulában, de ez egészen július közepéig kérdéses volt. A háttérben mindkét űrhajós időben megkezdte a tréningeket, így csak a bejelentés váratott magára, de végül július 15-én a Roszkoszmosz is hivatalosan megerősítette a személyzetcserét. További információkat és fotókat az MSz-22 tagjairól és felkészülésükről ebben a cikkben találtok.
Elkötelezettek vagyunk, hogy tevékenységünk reklámoktól mentes maradjon és kizárólag közösségi finanszírozásból működhessünk. Ha tetszik a munkánk, akkor azt kifejezheted egy megosztással, illetve ha van módod, anyagilag is hozzájárulhatsz az oldal működéséhez, ezt a "Támogatás" gomb megnyomásával teheted meg."Roszkoszmosz | Szojuz MSz-22 küldetésprofil" bejegyzés hozzászólásai (0 db)

Jelenleg még senki nem szólt hozzá a témához! Légy Te az első!

Hozzászólás írása +