Sikeres Starlink-indítással kezdte a hétvégét a SpaceX

Tamási Dávid | 4 napja - FRISSÍTVE: 2022. május 15., vasárnap 13:50

Felbocsátotta 2500. Starlink-műholdját is a SpaceX, ezt a komoly eredményt a szombat éjjeli Starlink 4-13 indítás során érték el. A 0:07-kor végrehajtott startra ezúttal a kaliforninai Vandenberg Űrhaderőbázis SLC-4E indítóállásáról került sor, a hordozórakéta a Falcon-9 B1063 volt. Bár a kedvező időjárás valószínűségét csak 40%-ra becsülték az Egyesült Államok nyugati partjánál, illetve a kijelölt Csendes-óceáni leszállási zónában, végül napsütéses időben hagyta el az indítóállást a rakéta. Az indítás minden fázisa hibátlanul lezajlott, az első fokozat sikeres visszatérést és leszállást hajtott végre az Of Course I Still Love You drónhajóra, míg az 53 műhold sikeres leválását kicsivel több mint 1 órával a start után erősítette meg a SpaceX.

A mostani újabb műholdakkal összesen már 2547 egységet bocsátott fel a cég a tervezett 4408 első generációs szatellitből, de ezek közül 240 már vagy befejezte a működést és a légkörbe visszatérve megsemmisült, vagy nem is tudott megfelelő keringési pályára állni, és égett el a légkörben (tehát egyik egység sem jelent űrszemet!). Jelenleg az öt műholdréteg közül a negyedik kiépítése zajlik, ami 540 km magas és 53,2° inklinációjú pályára történik. Ezen réteg összesen 1584 szatellitből fog állni, ha mindet sikerült felbocsátani és megfelelően működésbe is léptek.

A SpaceX intenzív és sűrű programja szerint ma este 22:40-kor folytatódik is a Starlink-műholdak indítása, ugyanis Cape Canaveral-ből tervezik végrehajtani a Starlink 4-15 missziót. szintén 53 Starlinkkel a debütáló Falcon-9 B1073 orrkúpja alatt. Ezt követően a tervek szerint szerda délelőtt következhet a Starlink 4-18 küldetés, szintén Floridából, a Kennedy Űrközpont területén lévő LC-39A indítóállásról.

A Falcon-9 B1063 startja. Fotó: SpaceXElkötelezettek vagyunk, hogy tevékenységünk reklámoktól mentes maradjon és kizárólag közösségi finanszírozásból működhessünk. Ha tetszik a munkánk, akkor azt kifejezheted egy megosztással, illetve ha van módod, anyagilag is hozzájárulhatsz az oldal működéséhez, ezt a "Támogatás" gomb megnyomásával teheted meg."Sikeres Starlink-indítással kezdte a hétvégét a SpaceX" bejegyzés hozzászólásai (0 db)

Jelenleg még senki nem szólt hozzá a témához! Légy Te az első!

Hozzászólás írása +