Sikeres volt a New Shepard újabb tesztje

Oláh Tamás | egy hónapja

Magyar idő szerint 18 óra 50 perckor indult útjára a Blue Origin New Shepard rakétája, a jelenlegi volt a 15. küldetésük.

A New Shepard indítása. A kép egy korábbi teszten készült. Fotó: Blue Origin

A repülés a megszokott módon zajlott, a rakéta 2 és fél percig folyamatosan gyorsult, majd pár másodperccel a hajtómű leállítása után a kapszula levált a gyorsító rakétáról. Az eszköz 3 és fél perc repülés után lépte át a Kármán-vonal 100 km-es magasságát, valamivel több, mint 4 perc elteltével pedig a szuborbitális pályája legmagasabb pontját, 105 km-re a föld felett.

A gyorsítófokozat zuhanása közben az irányításhoz és fékezéshez szükséges aeroelemek rendben működésbe léptek, és az indítástól számított 7. percet követően a hajtómű is sikeresen újraindult, majd landolt a leszállásra kijelölt területen.

Ezt követően, 8 és fél percnél a kapszula ejtőernyői kinyíltak, a repülés 10. percében pedig finoman talajt ért.

A kapszula ereszkedése. A kép egy korábbi teszten készült. Fotó: Blue Origin

A mai teszt különlegessége az volt, hogy a rakéta indítása előtt és a kapszula visszaérkezése után néhány fő a Blue Origin személyzetéből műveleti gyakorlatokat hajtott végre, ami azt jelentette, hogy pár kijelölt munkatárs beszállt a kapszulába, elfoglalták helyüket, becsatolták őket és kommunikációs ellenőrzést követően kiszálltak a járműből.

Habár embereket nem, némi hasznos terhet ezúttal is útnak indítottak. A törzsutasnak mondható Mannequin Skywalker elnevezésű bábún kívül ezúttal a Blue Origin által alapított Club of the Future nonprofit szervezet által készített 25 000 db képeslap lépte át éppen csak a világűr határát.

Bízunk benne, hogy hamarosan szemtanúi lehetünk a New Shepard első éles, emberekkel történő repülésének is.
"Sikeres volt a New Shepard újabb tesztje" bejegyzés hozzászólásai (0 db)

Jelenleg még senki nem szólt hozzá a témához! Légy Te az első!

Hozzászólás írása +