Sikeresen elindult a SpaceX Starlink Group 2-1 küldetése

Tamási Dávid | 12 napja

Közel 4 hónapos szünet után ismét Starlink műholdak indultak a világűrbe ma hajnalban. A SpaceX indítási gyakoriságához képest szokatlanul hosszú szünetnek több oka is volt, többek között a Covid-helyzet miatt kialakult mikrochip-beszállítások lassulása is, melyről itt írtunk bővebben.

A küldetést végrehajtó Falcon-9 B1049.10 hordozórakéta másodikként érte el a tizedik indítását és lett a B1051.10 mellett flottavezér. A rakéta a Vandenberg Űrhaderőbázisról szállt fel magyar idő szerint hajnali 5:04-kor. Ez volt az első Starlink-küldetés, amit erről a helyszínről indítottak el, ugyanis a SpaceX megkezdte a műholdak harmadik rétegének kiépítését poláris pályára. Tehát a korábbiakkal ellentétben ezek az egységek más keringési pályán üzemelnek majd, és már az Északi- és Déli-sarkot is le fogják fedni. Emellett a másik újítás, hogy a most felbocsájtott v1.5 verziójú műholdak már saját lézeres "s2s" kommunikációval rendelkeznek.

A rakéta a szinte szokásosnak mondható vandenbergi ködben szállt fel, és juttatta megfelelő pályára az új műholdakat. Az első fokozat a szétválás után első alkalommal hajtott végre sikeres leszállást az Of Course I Still Love You drónhajóra, mely kb. 640 km-re a kaliforniai partoktól várakozott a Csendes-óceánon (természetesen a drónhajónak is ez volt az első küldetése, miután július 9-én több hetes átszállítás után megérkezett a Los Angeles-i kikötőbe).

A Falcon-9 B1049.10 indítása. Fotó: Oliver Perham Burn (@opbphotos)

Fotó: Jack Beyer (@jackbeyer), Nasaspaceflight.com

Az 51 műhold T+15:34-kor, a tervezett időben levált a második fokozatról, de ezt csak 26 perccel indítás után tudta megerősíteni a SpaceX, mivel ekkor ért a "műhold-vonat" Argentína fölé, ahol az első szárazföldi adó-vevő állomás tudta fogni a jeleket. A küldetést tehát ismét teljes sikerként könyvelheti el a SpaceX. Ez volt az idei 22., sorozatban pedig a 100. sikeres Falcon-9 indítás.


Elkötelezettek vagyunk, hogy tevékenységünk reklámoktól mentes maradjon és kizárólag közösségi finanszírozásból működhessünk. Ha tetszik a munkánk, akkor azt kifejezheted egy megosztással, illetve ha van módod, anyagilag is hozzájárulhatsz az oldal működéséhez, ezt a "Támogatás" gomb megnyomásával teheted meg."Sikeresen elindult a SpaceX Starlink Group 2-1 küldetése" bejegyzés hozzászólásai (0 db)

Jelenleg még senki nem szólt hozzá a témához! Légy Te az első!

Hozzászólás írása +