Sikeresen elstartolt a SpaceX CRS-22 küldetés

Tamási Dávid | 2021. június 4., péntek 6:03 - FRISSÍTVE: 2021. június 5., szombat 13:09

Tegnap este az előre tervezett időben 19:29-kor elstartolt a Falcon-9 B1067.1 rakéta a C209-1 Cargo Dragon teherűrhajóval CRS-22 küldetés keretében. Mindkét járműnek ez volt az első indítása, ráadásul a startot megelőzően nem is került sor statikus hajtóműtesztre, ez is a rakéta megbízhatóságát mutatja.

Az indítás előtti műveletek, a tankolás és a rendszerek felkészítése is rendben zajlott, majd a kilenc Merlin 1D hajtóművet beindították, és a rakéta teljes tolóerővel elemelkedett az LC-39A indítóállásról. T+1:16-kor elérte a Max-Q fázist, azaz a legnagyobb aerodinamikai erőhatásokat jelentő légköri réteget, de ezt is simán keresztülszelve haladt tovább egyre magasabban és gyorsabban.

Az indítás első másodpercei

T+2:32-nél leálltak az első fokozat hajtóművei, és pár másodperccel később megtörtént a fokozatot szétválása. A hordozórakéta rögtön megkezdte visszafordító manőverét, közben a második fokozat egy darab Merlin 1D MVac vákuum-optimalizált hajtóműve is rendben beindult és folytatta a gyorsítást és pályamelést. Az első fokozat a szokásos manőverek (légkörbe való visszatérés során történő hajtóműves lassítás, aerodinamikai manőverezés, leszállási hajtóműindítás) után tökéletes leszállást hajtott végre az ezúttal valamivel közelebb, mintegy 400 km-re Florida partjaitól várakozó Of Course I Still Love You drónhajón.

A Falcon-9 B1067.1 a sikeres leszállás után a drónhajó fedélzetén

A kép forrása: SpaceX

T+8:48-kor megfelelő időben leállt a második fokozat hajtóműve is, majd egy rövid keringési fázis következett, amikor még a fokozat a Dragonnal együtt haladt. 12 perccel indítás után a teherűrhajó rendben levált a második fokozatról, és kezdte meg saját Draco hajtóműveinek segítségével a további manővereket a megfelelő keringési pálya eléréséhez. Az űrhajó jelenleg is a előírt pályán kering, és fogja végrehajtani a szükséges időben az egyes megközelítő manővereket az ISS felé, majd várhatóan magyar idő szerint szombat dél körül dokkol teljesen automatikusan a Harmony modul IDA-3 portjához. A mai indításhoz hasonlóan a dokkolást is élőben közvetítjük a Spacejunkie Youtube-csatornán.

A Cargo Dragon a leválás után. A trunkban (vákuumnak kitett, nyomás nélküli raktér) jól megfigyelhető a két új napelemtábla, amik még több energiát lesznek képesek előállítani az ISS-nek

A kép forrása: SpaceX


Elkötelezettek vagyunk, hogy tevékenységünk reklámoktól mentes maradjon és kizárólag közösségi finanszírozásból működhessünk. Ha tetszik a munkánk, akkor azt kifejezheted egy megosztással, illetve ha van módod, anyagilag is hozzájárulhatsz az oldal működéséhez, ezt a "Támogatás" gomb megnyomásával teheted meg."Sikeresen elstartolt a SpaceX CRS-22 küldetés" bejegyzés hozzászólásai (0 db)

Jelenleg még senki nem szólt hozzá a témához! Légy Te az első!

Hozzászólás írása +