Sikeresen leeresztették az Ingenuity helikoptert

Oláh Tamás | 2021. április 4., vasárnap 10:06 - FRISSÍTVE: 2021. április 5., hétfő 17:58

Frissítés - 2021. április 5.

A JPL közleménye szerint az Ingenuity átvészelte az első éjszakát, mely a Jezero kráterben elérheti a -90°C-ot is.

Március végén kezdődött el az Ingenuity helikopter leeresztésének művelete, március 31-én pedig már csak az utolsó lépés hiányzott ahhoz, hogy a Mars felszínére helyezzék a repülő eszközt.

A NASA JPL magyar idő szerint hajnali 3-kor jelentette be Twitteren, hogy ez az utolsó lépés is megtörtént, az Ingenuity már a saját lábain áll a Marson, a Perseverance hasáról történő elengedés utáni, közel 10 cm-es szabadesést követően.

Az Ingenuity a Mars felszínén. Forrás: NASA/JPL

A következő mérföldkő a helikopter számára az első marsi éjszaka túlélése lesz, immáron teljesen önállóan kell melegen tartania a rendszereit, illetve napközben a napelemei segítségével feltölteni akkumulátorait. A következő napokban ezeket a rendszereket ellenőrzik, megvizsgálják, működik-e a kommunikáció a roverrel, valamint a földi repülésirányítással. Ezt követően a rotorok bekapcsolása fog következni, még a talajon, kisebb fordulatszámmal, mint ami a repüléshez kell, végül pedig teljes, 2400 fordulat/perces sebességgel is tesztelik, szintén a talajon.

Ha ez is megvan, következhet az első repülés is, melyről itt írtunk részletesen, a legfrissebb információk alapján nem korábban, mint április 11-én.
"Sikeresen leeresztették az Ingenuity helikoptert" bejegyzés hozzászólásai (0 db)

Jelenleg még senki nem szólt hozzá a témához! Légy Te az első!

Hozzászólás írása +