Sikeresen visszatért a Crew-1

Bonczók Zoltán | 11 napja - FRISSÍTVE: 2021. május 4., kedd 9:21

Az éjszakai ledokkolás után ma magyar idő szerint 08:55-kor sikeresen leszállt a Mexikói-öbölben a SpaceX első operatív emberes missziója, a Crew-1. A küldetés űrhajósai (Mike Hopkins, Victor Glover, Shannon Walker, Nogucsi Szóicsi) 2020. november 15-én indultak a Nemzetközi Űrállomásra, és a mostani leszállással 168 napos misszójukat fejezték be.

Infravörös felvétel a GO Navigator hajóról

A vízreszállás pillanata

A éjszakai visszatérés teljesen problémamentes volt, és a Crew Dragon Resilience űrhajó ejtőernyők segítségével "csobbant" a vízben, nem messze Panama City-től. A ledokkolást korábban kétszer is el kellett halasztani a leszállási zónában való kedvezőtlen időjárás miatt. A visszatérés után a SpaceX GO Navigator nevű mentőhajója emelte ki az űrhajót a vízből, és a zsilipajtó kinyitása után nem sokkal az űrhajósok is kiszálltak - bár Mike Hopkins parancsnok a hordágyas protokoll helyett saját lábán hagyta el az űrhajót.

A kapszula fedélzetre emelése

A tavalyi DM-2 után a SpaceX a második emberes Crew Dragon küldetését fejezte ezzel be. 11 hónapon belül 3 emberes utat (DM-2, Crew-1, Crew-2) indítottak, és 2 sikeres visszatérést hajtottak végre 6 űrhajóssal. A Nemzetközi Űrállomáson 7 fős személyzet maradt, köztük a Crew-2 űrhajósai, aki várhatóan idén őszig tartókodnak majd az ISS-en, visszatérésük előtt azonban érkezik majd a Crew-3 személyzete is 4 űrhajóssal.

A Crew-3 személyzetét jelenleg Raja Chari és Tom Marshburn NASA asztronauták és a német Matthias Maurer (ESA) alkotják, a negyedik űrhajós bejelentése a következő hetekben várható.

A zsilipajtó kinyitása után

Az űrhajósok még a Dragonban, de már a hajó fedélzetén

Kép

Kép

Kép

Kép

Forrás: NASA Johnson Space Center (@@NASA_Johnson)"Sikeresen visszatért a Crew-1" bejegyzés hozzászólásai (0 db)

Jelenleg még senki nem szólt hozzá a témához! Légy Te az első!

Hozzászólás írása +