Spacejunkie menni Amerika 4-5. nap - A Kennedy Űrközpont látogatókomplexuma

Bonczók Zoltán, Szabó Bence | 8 napja - FRISSÍTVE: 2022. augusztus 9., kedd 10:00

A szombati helikoptertúra után vasárnapra csak lazább programot terveztünk, a Légierő ingyenesen látogatható, és 1-2 óra alatt bejárható Space & Missile múzeumát lőttük be, azonban a tervek gyorsan megváltoztak. Dávid Twitteren vette észre, hogy a kikötőben a "Just Read The Instructions" drónhajó kivontatására készülnek, így mindent félbehagyva azonnal kocsiba vágtuk magunkat, és az 5 percre található Port Canaveral-be mentünk. Némi várakozás után tényleg elindult a drónhajó vontatása, amit a partról néztünk végig, nagy élmény volt ilyen közelről látni a tengeri úszóplatformot.

Ezután még az előző nap ajánlott krokodilhúst is megkóstoltuk végül egy étteremben: semmi különös, ahogy eddig is hallottam, teljesen csirkeíze van.

Hétfőre, a Kennedy Űrközpont látogatókomplexumát vettük célba, amit mindannyian nagyon vártunk előzőleg, ugyanis itt található az Atlantis űrsikló is, számos másik legendás űrrelikvia mellett. Ahogy sejtettük, megindító látvány volt a 33 küldetést, egyben az űrrepülőgép-program utolsó misszióját végrehajtó űrsiklót élőben megpillantani, az egész csapat elérzékenyült a látványtól. Azért hozzá kell tenni, az amerikaiak tényleg nagyon értenek a teátrális megjelenítéshez. Ezen kívül még az új "Gateway" kiállítás részeként láthattuk a Falcon Heavy demo küldetéséhez használt egyik Falcon-9 gyorsítórakétát (B1023), illetve a Saturn/Apollo látogatóközpontban (ez a fő komplexumtól távolabbra található, de a belépőjegy része) egy Saturn-V rakétát, Apollo-űrhajót (Apollo-14), és rengeteg egyéb más űrtörténelmi jelentőségű tárgyat. Ide busszal viszik át a látogatókat, ami közben a NASA VAB (Vehicle Assembly Building) épületét is megcsodálhattuk közelről. Annyi látnivaló van, hogy végül úgy döntöttünk, holnap is visszatérünk, és egy extra busztúrára is befizetünk, amiben az indítóállásokat nézhetjük meg közelről. Holnap tehát folytatás következik, addig is egy nagyon részletes képes beszámoló.

Képek készítője: Szabó Bence/spacejunkie.hu

A "rakétakert" balról jobbra: Mercury-Redstone, Mercury-Atlas, Juno-I, Thor-Delta, Juno-II, Delta-II, Titan-Gemini

Saturn-IB rakéta

Az Atlantis űrrepülőgép

Az űrrepülőgépekhez használt egyik RS-25 hajtómű

RS-25 hajtómű fúvókája

A B1023 jelzésű Falcon-9 rakéta (Falcon Heavy gyorsítófokozat) 9 db Merlin hajtóműve

A Starliner űrhajó egyik makettje

A 2014-es Exploration Flight Test-1 küldetésen használt Orion kapszula

A Falcon-9 rakéta hátsó része

A Nemzetközi Űrállomáson elsőként járt első generációs Cargo Dragon űrhajó (C102)

A B1023-as Falcon-9

A Spirit marsjáró életnagyságú makettje

A Curiosity marsjáró életnagyságú makettje

A Curiosity "szeme"

A NASA VAB (Vehichle Assembly Building) épülete

A Saturn-V rakéta 5 db F-1 hajtóműve

A Saturn-V hordozó második fokozatának (S-II) 5 db J-2 hajtóműve

Saturn-V

Gene Cernan, az Apollo-17 parancsnokának szkafandere

Az Apollo-14 küldetés "Kitty Hawk" nevű parancsnoki modulja

A SpaceX LC-39A indítóállása a Saturn/Apollo látogatókomplexumbólAz utazásról szóló korábbi bejegyzéseink

3. nap - Helikoptertúra

2. nap - A Nagy Találkozás

1. nap - (Fél)sikeres megérkezés

T-1 nap - Indulunk már?

T-25 nap - Készülünk, készülünk

Felhívás - Spacejunkie menni AmerikaElkötelezettek vagyunk, hogy tevékenységünk reklámoktól mentes maradjon és kizárólag közösségi finanszírozásból működhessünk. Ha tetszik a munkánk, akkor azt kifejezheted egy megosztással, illetve ha van módod, anyagilag is hozzájárulhatsz az oldal működéséhez, ezt a "Támogatás" gomb megnyomásával teheted meg."Spacejunkie menni Amerika 4-5. nap - A Kennedy Űrközpont látogatókomplexuma" bejegyzés hozzászólásai (0 db)

Jelenleg még senki nem szólt hozzá a témához! Légy Te az első!

Hozzászólás írása +