SpaceX | CRS-26 küldetésprofil

Séra Gábor | 19 napja - FRISSÍTVE: 2022. november 27., vasárnap 10:38

Frissítés: Új indítási időpont: 2022. november 26. magyar idő szerint 20:20

A Cygnus után újabb teherűrhajó indul a Nemzetközi Űrállomásra. Ezúttal a SpaceX Cargo Dragonja szállít értékes rakományt annak fedélzetére, mellyel megérkezik az iROSA napelemtáblák második szettje is.

Indítás ideje helye: 2022. november 26. magyar idő szerint 20:20 - Kennedy Űrközpont – Launch Complex-39A (LC-39A), Florida, USA

Megbízó: NASA (National Aeronautics and Space Administration)

Rakomány: C211-1 jelű második generációs Cargo Dragon teherűrhajó

Rakomány össztömege: ~3.000 kg

Pálya: alacsony Föld körüli pálya (LEO) – kb. 400 km, 51,66° hajlásszöggel

Hordozórakéta: SpaceX Falcon-9 Block 5

Első fokozat: B1076-1 jelű hordozórakéta

Fokozat visszatérése: "Just Read The Instructions (JRTI)" drónhajó

Élő közvetítés: magyar nyelvű élő közvetítés a Spacejunkie Youtube-csatornánkon, vagy angolul a SpaceX vagy a NASA Youtube-csatornáján tudjátok követni az eseményt

Indítás kimenetele: -

A küldetés számokban

Ez lesz:

  • a Cargo Dragon C211-1 teherűrhajó első útja
  • a B1076-1 fokozat első repülése
  • a SpaceX 6. küldetése a CRS2 szerződés keretében
  • a 26. kereskedelmi teher- és utánpótlás-szállító küldetés az ISS-re
  • a SpaceX idei 54. indítása
  • a Falcon-9 rakéta 188. indítása
  • a 164. indítási kísérlet 2022-ben, az összes startot világszerte figyelembe véve

A küldetés áttekintése

A CRS-26 misszió többszöri halasztást követően várhatóan november 22-én startolhat el a Kennedy Űrközpont LC-39A indítóállásáról, ami dupla debütálást tartogat. Egyrészt a SpaceX felavatja új Falcon-9 hordozóját, a B1076 jelű fokozatot, másrészt a C211 számmal ellátott Cargo Dragon teherűrhajóját. Így tehát minden szempontból egy teljesen új rakétát láthatunk majd elemelkedni, mely az Elon Musk vezette cég számára az 54. indítást jelenti, ami a 2022-es évet illeti. A küldetés során újabb adag ellátmány, ideértve élelmiszer és ruhák, valamint különböző kísérletek végrehajtásához szükséges alapanyagok és felszerelés érkezik az ISS fedélzetére. Ezen felül a Dragon rakterében helyet kapott egy pár iROSA napelemtábla is, melyből összesen 6 darab készült, és amiket kettesével szállítanak az állomásra. Az első szettet 2021 júniusában juttatták fel a CRS-22 keretein belül, tehát a mostaniakat nem számolva már csak az utolsó garnitúra fog hiányozni a kívánt eredmény eléréséhez. A hasznos terhekről bővebben egy korábbi cikkünkben számoltunk be, melyet ide kattintva érhettek el.

A küldetés logója. Forrás: SpaceX


Elkötelezettek vagyunk, hogy tevékenységünk reklámoktól mentes maradjon és kizárólag közösségi finanszírozásból működhessünk. Ha tetszik a munkánk, akkor azt kifejezheted egy megosztással, illetve ha van módod, anyagilag is hozzájárulhatsz az oldal működéséhez, ezt a "Támogatás" gomb megnyomásával teheted meg."SpaceX | CRS-26 küldetésprofil" bejegyzés hozzászólásai (0 db)

Jelenleg még senki nem szólt hozzá a témához! Légy Te az első!

Hozzászólás írása +