Starliner OFT-2 - Zöld jelzés a július 30-i indításra

Tamási Dávid | 2021. július 23., péntek 12:03

Tegnap került sor a NASA és a Boeing ún. Flight Readiness Review értekezletére, amelyen sorra vették az összes szükséges ellenőrzési pontot, mely minden űrhajó indítás vagy tesztküldetés előtt kötelező. Bár a CST-100 Starliner űrhajó következő bevetése az OFT-2 küldetés keretében történik (Orbital Flight Test - vagyis még "csak" tesztrepülés), ugyanúgy elvégezték az összes műveletet és procedúrát, mintha már emberes küldetésre kerülne sor. Hiszen ettől az indítástól és missziótól függ, hogy szállíthat-e ténylegesen később űrhajósokat a Starliner...

Mint ahogy többször beszámoltunk róla korábban, a 2019 decemberi sikertelen OFT-1 küldetés után rengeteg hardveres és szoftveres hibát kellett a Boeingnek kijavítania a NASA folyamatos felügyelete alatt. Végül ez idén tavaszra sikerült, így a felkészítések után tegnap sor kerülhetett az utolsó komolyabb ellenőrzésre.

Az értekezleten megerősítették, hogy továbbra is tartható a július 30-i indítás (magyar idő szerint 20:53-kor emelkedhet a magasba a ULA Atlas-V rakétája). Ha minden a tervek szerint halad, 24 órával később dokkolhat a Starliner az ISS-hez. Ha valami oknál fogva halasztani kell az indítást, a következő időpont augusztus 3-án lehet. A CFT, azaz Crew Flight Test (ami a SpaceX Demo-2 küldetésének felel meg, tehát az első emberes tesztküldetés) indítására még az idén sor kerülhet, feltéve, ha a mostani küldetés sikerrel zárul, de pontos dátumot továbbra sem közöltek a felek. Miután ismertettek minden technikai és műszaki adatot, a Boeing, a NASA, a United Launch Alliance, a Roszkoszmosz és JAXA megbízottjai megadták az engedélyt a jövő pénteki indításhoz. Még egy utolsó engedélyre lesz szükség ahhoz, hogy tényleg elindulhasson a küldetés 30-án, ezt pedig a 27-i ún. Launch Readiness Review, tehát az indítást megelőző ellenőrző értekezleten adhatják ki a szakemberek.

A Boeing nagyon bizakodva tekint a küldetésre, hiszen saját bevallásuk szerint minden hibát kijavítottak, és sokkal felkészültebben és jobban összpontosítva állnak az indításhoz. Természetesen a tesztküldetések lényege, hogy új dolgokat tanuljanak a felek, de reményeik szerint semmi komolyabb hiba nem fog fellépni a küldetés során, és a Starliner önállóan képes lesz eljutni és dokkolni az ISS-hez. Mi is reméljük, hogy sikerrel veszi az akadályokat az űrhajó, és a SpaceX Crew Dragonja mellett a jövőben a Boeing CST-100 Starliner űrhajó is szállíthat személyzetet az Űrállomásra, ezzel még inkább biztosítva azt, hogy az USA önerőből képes legyen űrhajósokat juttatni az ISS-re.

A Starliner már az Atlas-V második fokozatára szerelve. Fotó: Boeing

A tegnapi ellenőrző értekezlet résztvevői. Fotó: NASA


Elkötelezettek vagyunk, hogy tevékenységünk reklámoktól mentes maradjon és kizárólag közösségi finanszírozásból működhessünk. Ha tetszik a munkánk, akkor azt kifejezheted egy megosztással, illetve ha van módod, anyagilag is hozzájárulhatsz az oldal működéséhez, ezt a "Támogatás" gomb megnyomásával teheted meg."Starliner OFT-2 - Zöld jelzés a július 30-i indításra" bejegyzés hozzászólásai (0 db)

Jelenleg még senki nem szólt hozzá a témához! Légy Te az első!

Hozzászólás írása +