Szárnyra kapott a OneWeb műholdas internete

Szabó Bence | 11 napja

A brit-indiai OneWeb távközlési vállalat legutóbbi közleményében elárulta, hogy június 14-én sikeresen tesztelték a műholdas rendszerüket egy Boeing 777-200LR utasszállító repülőgépen. A légijármű fedélzetére az alacsonypályás OneWeb-műholdak segítségével sugáraztok internetelérést, és a kapcsolat stabilnak bizonyult a szakemberek állításai szerint.

A teszt keretében olyan low-latency (alacsony válaszidőt igénylő) tevékenységeket próbáltak ki a gép fedélzetén, mint például élő videófelvétel közvetítése vagy online VR (virtuális valóság) videójátékok valós idejű tesztelése. A OneWeb bejelentése szerint a gépen elhelyezett elektromosan irányítható antennával 260 Mbit/s letöltési és 80 Mbit/s feltöltési sebességet értek el. Ehhez hozzátették, hogy ezeket az értékeket kizárólagosan próbakörülmények között érték el, és nem teljesen biztos, hogy kereskedelmi forgalomban is pont ugyanilyen minőségű szolgáltatást fognak nyújtani a légitársaságoknak. Ezekkel a tesztekkel a cégnek sikerült megbizonyosodnia a repülőgépes antennarendszer működéséről mind a levegőben, fel- és leszállás közben, valamint a Földön is, ugyanis már a repülőtér aszfaltján is javában zajlottak az adatkapcsolati tesztek.

Az irányítható műholdas terminál a Sidewinder néven fut (nem, még véletlenül sincs köze az AIM-9 Sidewinder levegő-levegő rakétához), és a Stellar Blu Solutions startup fejlesztette ki. A precíziósan forgatható antenna elemeit a nagy múlttal rendelkező Ball Aerospace űripari beszállító gyártotta le. A tervek szerint idén tovább szeretnék a Sidewinder-terminálokat tesztelni, így mégtöbb adatot és tapasztalatot gyűjtve a rendszer piacra dobása előtt.

A OneWeb Boeing 777-200LR gépe leszálláskor. Kép forrása: OneWeb/Stellar Blu Solutions

Most a OneWeb műholdas rendszerének mintegy 66%-a kering a világűrben (összesen 428 a tervezett 648-ból), ami még nem elég a globális lefedettség eléréséhez. Az 1200 kilométer magas poláris pályán keringő műholdak nagy részét eddig a Roszkoszmosz bocsátotta fel Szojuz-2 rakétákkal, de az ukrajnai háború kitörése óta a konstelláció bővítésének eme formája szünetel. A OneWeb ennek kiküszöbölésére két megbízótól is vásárolt rakétaindításokat: az egyik az Indiai Űrkutatási Szervezet (ISRO) kereskedelmi ága, a másik pedig a félig-meddig közvetlen konkurenciájuk, a SpaceX.

Az internetelérés behozatala a repülésbe nem újdonság: a múltban ezt korlátozott módon geostacionárius műholdakkal oldaották meg, valamint a közelmúltban egyszerre több szálon is újragondolták ezt a koncepciót - például a JSX, vagy a Hawaiian Airlines légitársaságok, akik a SpaceX Starlink rendszerét próbálgatják, vagy az amerikai Gogo internetes vállalat, akik a OneWeb-műholdakkal szeretnének kisebb magángépekre internetes kapcsolatot sugározni.


Elkötelezettek vagyunk, hogy tevékenységünk reklámoktól mentes maradjon és kizárólag közösségi finanszírozásból működhessünk. Ha tetszik a munkánk, akkor azt kifejezheted egy megosztással, illetve ha van módod, anyagilag is hozzájárulhatsz az oldal működéséhez, ezt a "Támogatás" gomb megnyomásával teheted meg."Szárnyra kapott a OneWeb műholdas internete" bejegyzés hozzászólásai (0 db)

Jelenleg még senki nem szólt hozzá a témához! Légy Te az első!

Hozzászólás írása +