Tim Peake befejezi aktív űrhajós pályafutását

Séra Gábor | 8 napja - FRISSÍTVE: 2023. január 24., kedd 14:12

Tim Peake 2019. október 1-jétől fizetés nélküli szabadságát töltötte, mely 2022. december 31-én lejárt, így az 1972. április 7-én született brit asztronauta úgy döntött, befejezi aktív űrhajós pályafutását. Tim ezentúl az ESA nagyköveti szerepét tölti be, szorosan együttműködve az Egyesült Királyság Űrügynökségével. Ebben a szerepkörben továbbra is arra fog összpontosítani, hogy maximalizálja a fiatalok számára a természettudományos, technológiai, mérnöki és matematikai karrierlehetőségeket, emellett támogatását fejezte ki az ESA emberes és robotizált űrkutatási programjával és az űripar jövőbeli növekedésének elősegítésével kapcsolatban.

Forrás: NASA

2009 májusában választották ki az Európai Űrügynökség űrhajósának, 2015 decemberében pedig ő lett az első brit ESA-űrhajós, aki ellátogatott a Nemzetközi Űrállomásra, ahol összesen 185 napot töltött. A "Principia" névre keresztelt küldetése eseménydús és mozgalmas hat hónapot jelentett számára az űrben. Többek között részt vett egy űrsétán, mely 4 óra 43 percig tartott, valamint több mint 250 tudományos kísérletben is közreműködött az ESA és nemzetközi partnerek számára, továbbá számos oktatási tevékenységet folytatott az Egyesült Királyság Űrügynökségével együttműködve. Ennek során több mint kétmillió iskolás gyermeket vont be Európa-szerte nagyjából 30 projektbe űrben töltött ideje alatt.

Első űrsétája során 2016. január 15-én. Forrás: NASA

Tim Kopra (jobbra) átadja a "100. űrben töltött nap" jelvényt. Forrás: NASA


Elkötelezettek vagyunk, hogy tevékenységünk reklámoktól mentes maradjon és kizárólag közösségi finanszírozásból működhessünk. Ha tetszik a munkánk, akkor azt kifejezheted egy megosztással, illetve ha van módod, anyagilag is hozzájárulhatsz az oldal működéséhez, ezt a "Támogatás" gomb megnyomásával teheted meg."Tim Peake befejezi aktív űrhajós pályafutását" bejegyzés hozzászólásai (0 db)

Jelenleg még senki nem szólt hozzá a témához! Légy Te az első!

Hozzászólás írása +