Tudomány a Nemzetközi Űrállomáson - Heti összefoglaló #7

Séra Gábor | 14 napja

A Nemzetközi Űrállomáson történő tudományos kísérleteket és karbantartási műveleteket tartalmazó heti összefoglalónkat olvashatjátok. Rovatunk múlt heti részét itt találjátok.

Szeptember 7.

Mivel a múlt heti űrséta alkalmával nem sikerült a Nauka modul teljes konfigurációja, így a kozmonauták pár nap múlva ismételten kilépnek a világűrbe. A keddi napot ennek okán űrruhájuk karbantartásával töltötték, valamint előkészítették a szükséges eszközöket, és a Poiszk modul légzsilipjét az újabb EVA-ra.

Az előkészületek azonban nem csak az orosz űrhajósokat érintették, hanem az ISS másik két tagját is. Szeptember 12-én Akihiko Hoshide és Thomas Pesquet is űrsétát fognak végrehajtani. Ők szintén a szerszámok áttekintésére fókuszáltak, továbbá a telepítendő módosító készletet is felülvizsgálták. Dolguk végeztével szemügyre vették számítógép segítségével azokat a robotikai manővereket, melyek az EVA során fognak felmerülni.

A személyzet többi tagja főleg kutató-és karbantartási munkákat végzett. Megan McArthur főleg az előbbiben tevékenykedett. Az előző héten elindított Genes In Space-8 tanulmányt folytatta, amely során genetikai mintákat vett ki egy tudományos fagyasztóból elemzés céljából. A kísérletnek továbbra is az a fő mozgatója, hogy megértsék a biológiai változásokat az űrben, valamint, hogy a mikrogravitációs környezet miként módosítja a gyógyszerek hatásait.

A karbantartási műveletekben Mark Vande Hei és Shane Kimbrough vett részt. A páros főleg olyan létfenntartó alkatrészek szervizelését végezte el, melyek a szén-dioxid eltávolításáért felelősek.

Megan McArthur a Genes In Space tanulmány közben. Forrás: Megan McArthur twitter oldala

Szeptember 8.

Novickij és Dubrov délelőtt befejezték a felkészülést és az Orlan űrruhájuk felülvizsgálatát is. Kijelenthető, hogy a duó készen áll a csütörtöki, azaz másnap esedékes űrsétára. Megközelítőleg 6 és fél órát fognak az űr vákuumában eltölteni, tovább folytatva a kábelek csatlakoztatását, és az újabb két kapaszkodó felszerelését.

Folytatódtak a tudományos munkák, amiből Pesquet is kivette a részét. Egy érdekes kísérletet végzett el, amiben azt vizsgálta, hogy az űrhajósok hogyan fogják meg a különböző tárgyakat, és hogyan mozgatják végtagjaikat mikrogravitációs környezetben. Ezt a GRIP elnevezésű tanulmány fejtegeti, ami kifejezetten a hosszú időtartamú űrutazás hatásait figyeli emberi alanyokon. Főleg a fogóerőt, és a végtagok mozgatása során leírt „ívet” vizsgálják, miközben az űrhajós tárgyakat mozgat. A mikrogravitáció ugyanis egyedülálló környezetet biztosít a kézügyesség tanulmányozásához.

Thomas Pesquet a GRIP kísérlethez szükséges eszközök előkészítése közben. Forrás: NASA

Hoshide és Vande Hei égéstani vizsgálatokon dolgozott. A parancsnok az égéskutatáshoz használt eszközeit távolította el a Kibo laboratóriumi modul többcélú teherállványáról (MSPR). Az MSPR kettő munkaterülettel és egy munkaasztallal rendelkezik. Röviden áttekintve a Work Volume (WV) vízi élőhellyel és égési kísérletekkel kapcsolatban nyújt segítséget. A Small Experiment Area (SEA) kis méretű tanulmányokhoz használatos, amik nem igényelnek sok erőforrást. Ilyen pl. a kristályosítási kísérletek. A Workbench (WB) pedig a felhasználói berendezések karbantartására, a minták cseréjére és az adatok áttekintésére szolgál.

Vande Hei a CIR (Combustion Integrated Rack) gyújtószerkezetének cseréjét végezte el, az ACME sorozatú űrbeli égéstani vizsgálatok miatt. Az ACME tanulmány elsődleges és másodlagos céljai a következők: a Földön az égés során az üzemanyag hatékonyságának növelése, egyúttal a szennyezőanyagok termelődésének csökkentése. Továbbá az űrhajók fedélzetén keletkező tüzek megelőzése, az anyagok gyúlékonyságára összpontosító innovatív kutatások révén.

McArthur a szerdai napon a karbantartási munkákra fókuszált. Főleg vízvezetékek javításán dolgozott, valamint a levegő utánpótlásáért felelős tartályok leszerelését is elvégezte. Ebéd után a Cargo Dragon rakományának pakolására fordította figyelmét, majd csatlakozott Vande Hei-hez, hogy a vasárnapi űrsétához kapcsolódó eljárásokat felülvizsgálják.

Akihiko Hoshide és az űrsétájukhoz használt 360 fokos kamera. Forrás: Thomas Pesquet twitter oldala

Szeptember 9.

A kozmonauták ismét a Poiszk modul légzsilipjét használták arra, hogy elhagyják az ISS fedélzetét, és tovább folytassák a munkálatokat. Az űrsétát a múlt hetihez hasonlóan Novickij vezette, amit a piros csíkokkal ellátott űrruhája jelzett. Ez volt a második űrséta a 11-ből, amiben a Nauka modult készítik fel a teljes körű működésre.

A duó végül 7 óra 25 percet töltött el az űrben, ahol sikeresen befejezték a kábelek csatlakoztatását, valamint a kapaszkodók felszerelését is. Továbbá elhelyeztek a Poiszk modulon található, erre a célra kialakított helyre egy biológiai kísérletet is. Novickij és Dubrov így összesen 22 órát és 38 percet töltöttek eddig űrsétával.

Oleg Novickij és Orlan űrruhája. Forrás: Roszkoszmosz

Pjotr Dubrov űrséta közben. Forrás: Roszkoszmosz

Szeptember 10.

A pénteki nap vegyes feladatokkal telt, Hoshide és Pesquet tovább készült a vasárnap esedékes űrsétájára, a személyzet többi tagja pedig különféle biológiai és botanikai kutatásokat végzett el.

Az űrséta a tervek szerint megközelítőleg 6 és fél órát fog igénybe venni. Az ISS fedélzetének elhagyása a Quest légzsilipen keresztül fog megtörténni. Feladatuk a Port-4 tartószerkezetéhez kapcsolódik, amin módosításokat fognak elvégezni, hogy a hamarosan érkező újabb napelemtáblákat biztonságosan tudják rögzíteni.

Pesquet és Hoshide azonban nem csak az űrsétára koncentrált, hanem mikrogravitációs kutatásokhoz is hozzálátott. A parancsnok kriokonzervált 2 sejtes egérembrió-mintákkal végzett kísérleteket, hogy megtudja, hogyan befolyásolja az űrkörnyezet a szaporodás kulcsfontosságú fázisait. Érdekessége a tanulmánynak, hogy eddig csak hal-vagy kétéltű fajokat használtak ennek megértésére. A vizsgálat fontossága abban rejlik, hogy ha a Földtől távol akarunk életet fenntartani, meg kell értenünk, milyen hatásai vannak a mikrogravitációnak az emlősök szaporodására és a fejlődésére. Pesquet feladata szintén a súlytalanság hatásaihoz kapcsolódott, ő a központi idegrendszer űrbéli környezethez való alkalmazkodását vizsgálta meg.

Kimbrough és McArthur ma inkább az űrbotanikai kísérletekben vállalt szerepet. A NASA űrhajósai megosztották egymást között a feladatokat, míg egyikük az APEX-08 tanulmányban fejlődő növényeket takarította be egy genetikai expressziós vizsgálathoz, a társ közben a növekvő chilipaprikák ellenőrzését, és gondozását végezte el.

Vande Hei a CIR alkatrészeinek cseréjén dolgozott, majd áthelyezte azt a berendezést, ami a sugárzás spektrumát vizsgálja az Űrállomás fedélzetén. A kozmonauták az előző napi űrsétájuk miatt főleg pihentek, de ezenfelül gondoskodtak az űrruhájuk és felszerelésük elpakolásáról is.


Elkötelezettek vagyunk, hogy tevékenységünk reklámoktól mentes maradjon és kizárólag közösségi finanszírozásból működhessünk. Ha tetszik a munkánk, akkor azt kifejezheted egy megosztással, illetve ha van módod, anyagilag is hozzájárulhatsz az oldal működéséhez, ezt a "Támogatás" gomb megnyomásával teheted meg."Tudomány a Nemzetközi Űrállomáson - Heti összefoglaló #7" bejegyzés hozzászólásai (0 db)

Jelenleg még senki nem szólt hozzá a témához! Légy Te az első!

Hozzászólás írása +