Új megbízás a Falcon Heavy-nek

Bonczók Zoltán | 2021. április 14., szerda 10:58 - FRISSÍTVE: 2021. április 15., csütörtök 9:47

Az Astrobotic tegnap bejelentette, hogy a SpaceX Falcon Heavy rakétájával indítják a cég Griffin nevű holdraszálló egységét, legkorábban 2023-ban. A küldetésre a NASA Kereskedelmi Holdprogramjának keretében (CLPS - Commercial Lunar Payload Services) kerül majd sor, és a lander mellett a NASA roverje, a VIPER is ezen a misszión utazik majd. A CLPS programban a NASA privát cégek leszállóegységein vásárol hasznos terhet, a VIPER szállításáért például 199.5 millió dollárt fizet az Astroboticnak. A VIPER a Hold déli sarkán az állandóan árnyékban lévő krátereket fogja majd vizsgálni, üzemidejét 100 napra tervezik. Az Astrobotic-nak egy másik küldetése is lesz a Holdra: a Peregrine leszállóegység idén indul a tervek szerint a ULA új Vulcan rakétájával.

A mostani megbízás összegéről nem nyilatkozott az Astrobotic, de a Falcon Heavy jelenlegi listaára 90 millió dollár, habár nemzetbiztonsági és NASA küldetések esetén magasabb összegbe kerül egy Falcon Heavy start.

Az új megbízással a Falcon Heavy már 10 megrendeléssel rendelkezik az elkövetkező évekre: három küldetés az amerikai Űrhaderőnek: USSF-22, USSF-52 (mindkettő még idén indul), USSF-67, a NASA Psyche szondájának indítása, a Gateway űrállomás HALO-PPE moduljainak startja, két Gateway utánpótlás küldetés Dragon XL űrhajóval, és két kereskedelmi műhold felbocsátása (Viasat-3 és Inmarsat-6B).


Elkötelezettek vagyunk, hogy tevékenységünk reklámoktól mentes maradjon és kizárólag közösségi finanszírozásból működhessünk. Ha tetszik a munkánk, akkor azt kifejezheted egy megosztással, illetve ha van módod, anyagilag is hozzájárulhatsz az oldal működéséhez, ezt a "Támogatás" gomb megnyomásával teheted meg."Új megbízás a Falcon Heavy-nek" bejegyzés hozzászólásai (0 db)

Jelenleg még senki nem szólt hozzá a témához! Légy Te az első!

Hozzászólás írása +