Új napelemeket kap a Nemzetközi Űrállomás

Bonczók Zoltán | 2021. január 12., kedd 10:17 - FRISSÍTVE: 2021. április 11., vasárnap 16:56

A NASA és a Boeing tegnap bejelentette, hogy 6 db új napelemet kap az ISS, melyek a jelenlegihez képest 20-30%-kal több energiát képesek előállítani.

Az ISS látványterve a 6 új napelemtáblával


Az új napelemek egyenként 19 m hosszúságúak és 6 m szélesek, és együtt 120 kilowatt teljesítményűek. Összehasonlításképpen a mostani 8 db napelem 160 kw-ra képes a napos oldalon. Az eredeti napelemek élettartamuk vége felé közelednek, ezért szükséges újak felvitele. Az ISS fenntartását végző Boeing szerint a felújítással az űrállomás akár 2030-on túl is működőképes lehet, amennyiben a résztvevő országok így döntenek.

Az új 6 db táblát a meglévők elé szerelik majd, így bár részlegesen csökken a hatékonysága a régi 6 darabnak, összesen így is 215 kilowattra nő majd a teljesítmény. Az új napelemek a meglévő csatlakozókat használják majd, és 3 párban szállítják majd őket Cargo Dragon küldetéseken, a teherhajó nem túlnyomásos csomagtartójában. Az első pár már 2021-ben indulhat, valószínűleg a SpaceX CRS-22 küldetetésen. Egy pár felszereléséhez két űrsétát kell majd végrehajtani az űrhajósoknak.

Készülnek a cellák a Spectrolab-nél


A napelemek celláit a Boeing egyik leányvállalata, a Spectrolab gyártja, és ilyen cellák találhatóak a Boeing Starliner űrhajókon is. Az eredetihez hasonló, alaphelyzetben feltekercselt napelemek vázát és egyéb rendszereit a Deployable Space Systems cég gyártja.

A Boeing a Nemzetközi Űrállomás fenntartásáért szóló szerződése keretében kapta a megbízást a NASA-tól (már 2018-ban elindult a projekt!), és 103 millió dollárba kerülnek az új napelemek.

A Nemzetközi Űrállomás több mint 20 éves történelme alatt ez már a sokadik fejlesztés, tavaly például a teljes energiatároló rendszer felújítását fejezték be, és többéves munka során cserélték ki az összes akkumulátort.

Az egyik, már elkészült új napelemtábla a Deployable Space Systems-nél


Elkötelezettek vagyunk, hogy tevékenységünk reklámoktól mentes maradjon és kizárólag közösségi finanszírozásból működhessünk. Ha tetszik a munkánk, akkor azt kifejezheted egy megosztással, illetve ha van módod, anyagilag is hozzájárulhatsz az oldal működéséhez, ezt a "Támogatás" gomb megnyomásával teheted meg."Új napelemeket kap a Nemzetközi Űrállomás" bejegyzés hozzászólásai (0 db)

Jelenleg még senki nem szólt hozzá a témához! Légy Te az első!

Hozzászólás írása +