Újabb 36 OneWeb műhold indult el sikeresen a világűrbe

Tamási Dávid | 13 napja

Ma délelőtt 11:40-kor sikeresen elindult a OneWeb-11 küldetés a Vosztocsnij Űrközpontból, pontosan egy hónappal az előző indítás után. Ezúttal ismét 36 darab műholdat helyeztek el a Szojuz-2.1b rakterébe (az ezt megelőző két missziónál csak 34-34 műholdat állítottak pályára). A start rendben lezajlott, és a rakéta a megfelelő pályán emelkedett. A négy segédrakétából álló első fokozat, majd a második fokozat is megfelelő időben levált, és végül a Fregat végfokozat kb. 250 km-es magasságú keringési parkolópályára állította a műholdakat szállító platformot. 3,5 óra múlva, már 450 km-es magasságban fognak leválni a szatelitek, majd ezt követően emelkednek a végső keringési pályájukra.

A OneWeb cég immár 318 műholddal rendelkezik az űrben, de ez még kevesebb mint a 648 műholdból álló teljes flotta fele, ugyanis ennyi műholdra van szükség ahhoz, hogy teljes globális lefedettséget biztosítson a hálózat. Egyelőre három további Szojuzzal történő indítás van tervben, ebből kettő ráadásul még idén decemberben egy héten belül. Ahogy mi is beszámoltunk róla néhány napja, a vállalat a jövő év közepétől már indiai rakétákon fogja felbocsátani a műholdakat. Hogy pontosan hány startot végeznek el még az oroszok, egyelőre kérdéses.

A OneWeb-11 startjának egyik pillanata. Forrás: Roszkoszmosz


Elkötelezettek vagyunk, hogy tevékenységünk reklámoktól mentes maradjon és kizárólag közösségi finanszírozásból működhessünk. Ha tetszik a munkánk, akkor azt kifejezheted egy megosztással, illetve ha van módod, anyagilag is hozzájárulhatsz az oldal működéséhez, ezt a "Támogatás" gomb megnyomásával teheted meg."Újabb 36 OneWeb műhold indult el sikeresen a világűrbe" bejegyzés hozzászólásai (0 db)

Jelenleg még senki nem szólt hozzá a témához! Légy Te az első!

Hozzászólás írása +