Újabb kereskedelmi Hold-misszió indul

Bonczók Zoltán | 10 napja

Újabb kereskedelmi Hold-missziót jelentett be az amerikai Masten Space System vállalat 2024-re. A cég már javában dolgozik a 2023 végén induló MM-1 (Masten Mission-1) küldetésen is, ami a NASA kereskedelmi holdprogramjának (Commercial Lunar Payload Services, CLPS) negyedik missziója lesz, és egy Falcon-9 rakétával indítják az XL-1 (Xelene) nevű holdraszálló egységet. A most bejelentett küldetésen szintén az amerikai űrhivatal és más kereskedelmi partnerek hasznos terheit szállítják a leszálló egységen, de a leszállási hely még nincs eldöntve, ezt a nagyobb megbízók választhatják majd ki - az MM-1 misszió a Hold déli sarkánál található Haworth-kráterben landol majd. A közlemény nem említi a hordozórakétát sem, de várhatóan ezt is a SpaceX Falcon-9 rakétája indíthatja.

A Masten főhadiszállása Kaliforniában, a Mojave-sivatagban található, ahol jelenleg is folyik a gyártócsarnokok bővítése, és egy irányítóközpont létrehozása, ami a Hold-missziókat támogatja majd.

Az MM-1 küldetésről szóló korábbi részletes írásunkat itt olvashatjátok.

Egy fantáziaképen a Xelene leszállóegység


Elkötelezettek vagyunk, hogy tevékenységünk reklámoktól mentes maradjon és kizárólag közösségi finanszírozásból működhessünk. Ha tetszik a munkánk, akkor azt kifejezheted egy megosztással, illetve ha van módod, anyagilag is hozzájárulhatsz az oldal működéséhez, ezt a "Támogatás" gomb megnyomásával teheted meg."Újabb kereskedelmi Hold-misszió indul" bejegyzés hozzászólásai (0 db)

Jelenleg még senki nem szólt hozzá a témához! Légy Te az első!

Hozzászólás írása +