Újabb sikeres pályára állítást könyvelhet el a ULA

Séra Gábor | 6 napja

A United Launch Alliance (ULA) sikeresen Föld körüli pályára állította a SBIRS GEO-6 műholdat, melyet az Amerikai Űrhaderő megbízásából teljesítettek. A ULA ezzel a 152. sikeres küldetésén van túl, és továbbra is 100% sikerességi rátával rendelkezik, ami egyedülálló a rakétaindításokat lebonyolító vállalatok körében az egész világon. További érdekesség a startot illetően, hogy a Spacejunkie utazócsapata a helyszínről követte figyelemmel az eseményeket, amit a Youtube-csatornánkon meg is tekinthettek, hiszen az indítást élőben közvetítették a srácok.

A középső fényforrás az SLC-41 indítóállás. Fotó: Spacejunkie/Tamási Dávid

A 421-es konfigurációval induló Atlas-V az SLC-41 startállásról kezdte meg útját magyar idő szerint 12:29-kor, mely a már megszokott módon gond nélkül lezajlott. Az elemelkedéshez szükséges tolóerőt az első fokozat RD-180 hajtóműve szolgáltatta, kiegészítve a két darab szilárd hajtóanyagú GEM-63 segédrakétával (SRB). Előbbiek leválasztása T+02:13-kor történt meg, majd következett a főhajtómű leállítása (BECO-Booster Engine Cut Off) T+04:13-kor. A sikeres fokozatszétválás után a Centaur második fokozat vette át a stafétabotot, pontosabban annak RL10C-1 hajtóműve, melynek első indítására (MES-1 - Main Engine Start) T+04:28-kor került sor. Ebből összesen hármat (MES-3) számolhattunk a misszió során, az utolsót T+2:57:40-re időzítették, ami kb. 1 percig tartott. Mindezekre azért volt szükség, hogy a műholdat a számára kitűzött pályára állíthassák, melyre T+3:01:27-kor került sor a küldetés befejező szakaszában.

Az indítás pillanata. Forrás: ULA

Fotó: Spacejunkie/Szabó Bence

Az indítás a srácok szemszögéből. Fotó: Spacejunkie/Bonczók Zoltán


Elkötelezettek vagyunk, hogy tevékenységünk reklámoktól mentes maradjon és kizárólag közösségi finanszírozásból működhessünk. Ha tetszik a munkánk, akkor azt kifejezheted egy megosztással, illetve ha van módod, anyagilag is hozzájárulhatsz az oldal működéséhez, ezt a "Támogatás" gomb megnyomásával teheted meg."Újabb sikeres pályára állítást könyvelhet el a ULA" bejegyzés hozzászólásai (0 db)

Jelenleg még senki nem szólt hozzá a témához! Légy Te az első!

Hozzászólás írása +