ULA | NROL-91 küldetésprofil

Séra Gábor | 15 napja

A United Launch Alliance 153. missziójára készül, melynek érdekessége, hogy a küldetésben résztvevő Delta IV Heavy utoljára startol el a Vandenberg Űrhaderőbázisról.

Indítás ideje, helye: 2022. szeptember 24., magyar idő szerint 23:53 - Vandenberg Űrhaderőbázis – SLC-6 indítóállás, Kalifornia, USA

Megbízó: Nemzeti Felderítési Hivatal (NRO)

Hordozórakéta: a United Launch Alliance (ULA) Delta IV Heavy rakétája

Rakományok: az NRO (Nemzeti Felderítési Hivatal) titkos műholdja

Rakomány össztömege: ismeretlen

Pálya: a misszió titkos jellegéből adódóan nem ismert

Fokozat visszatérése: az első fokozat a Csendes-óceánba fog visszazuhanni

Élő közvetítés: angol nyelven a ULA hivatalos Youtube-csatornáján, magyarul pedig a Spacejunkie YouTube-csatornánkon

A küldetés kimenetele: sikeres

A küldetés számokban: ez lesz a(z)

  • ULA 153. missziója
  • Delta IV Heavy hordozórakéta 14. küldetése
  • utolsó Delta IV Heavy indítás Vandenbergből
  • 121. indítási kísérlet 2022-ben, az összes startot világszerte figyelembe véve

A küldetés részletei

A Tory Bruno által vezetett United Launch Alliance (ULA) a Nemzeti Felderítési Hivatal (NRO) megbízásából egy műholdat fog pályára állítani, melyről a misszió titkos jellegéből adódóan nem közöltek információkat. Mivel több korábbi küldetésben is érdekelt volt már az NRO, így azokból kiindulva valószínűsíthető, hogy megfigyelési és felderítési feladatokra hivatott az űreszköz, továbbá feltételezhető, hogy a hivatal Keyhole-11 (KH-11) konstellációját bővítik vele. Ez a konstelláció egy elektro-optikai digitális képalkotó konstelláció, mely valós idejű megfigyeléseket biztosít az amerikai kormány számára.

Az indítás helyszíne ezúttal a Vandenberg Űrhaderőbázis lesz, pontosabban az SLC-6 startállás. Ezzel kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy a Delta IV Heavy számára ez lesz az utolsó repülés, már ami a nyugati partról indul. Emellett már csak két darab ilyen hordozó ékesíti a ULA raktárát, így hamarosan teljesen kivezetésre kerül az egyik legerősebb aktív rakéta jelzővel illethető Delta IV Heavy.

A Delta IV Heavy nem mindennapi indulása. Forrás: ULA

Forrás: NRO


Elkötelezettek vagyunk, hogy tevékenységünk reklámoktól mentes maradjon és kizárólag közösségi finanszírozásból működhessünk. Ha tetszik a munkánk, akkor azt kifejezheted egy megosztással, illetve ha van módod, anyagilag is hozzájárulhatsz az oldal működéséhez, ezt a "Támogatás" gomb megnyomásával teheted meg."ULA | NROL-91 küldetésprofil" bejegyzés hozzászólásai (0 db)

Jelenleg még senki nem szólt hozzá a témához! Légy Te az első!

Hozzászólás írása +